Mάχη Μπάιντεν για την «ψυχή της Αμερικής»

Mάχη Μπάιντεν για την «ψυχή της Αμερικής»

Με μια ιδιαίτερα μαχητική ομιλία στην Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια, ο Τζο Μπάιντεν άσκησε έντονη πίεση στο Κογκρέσο να υπερψηφίσει τα δύο νομοσχέδια των Δημοκρατικών για την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας, που ενισχύουν τα εκλογικά δικαιώματα των μειονοτήτων.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια ιδιαίτερα μαχητική ομιλία στην Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια, ο Τζο Μπάιντεν άσκησε έντονη πίεση στο Κογκρέσο να υπερψηφίσει τα δύο νομοσχέδια των Δημοκρατικών για την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας, που ενισχύουν τα εκλογικά δικαιώματα των μειονοτήτων. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για «μάχη για την ψυχή της Αμερικής», την οποία δεν δίστασε να παρομοιάσει με το μεγάλο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, τη δεκαετία του 1960.

Χτυπώντας αρκετές φορές τα χέρια του στο βήμα για να δώσει έμφαση, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κωλυσιεργία των Ρεπουμπλικανών, αλλά και για τα εμπόδια που ορθώνουν ορισμένοι γερουσιαστές της δικής του παράταξης. Αφού ανέφερε ότι είχε αρκετές «διακριτικές επαφές» με μέλη του Κογκρέσου ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα, αναφώνησε «κουράστηκα να μένω σιωπηλός», επευφημούμενος από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Στον απόηχο των προεδρικών εκλογών του 2020 και των αστήρικτων καταγγελιών Τραμπ για νοθεία, οι Ρεπουμπλικανοί προώθησαν σε 19 πολιτείες που ελέγχουν αλλαγές της εκλογικής νομοθεσίας, που περιορίζουν τις δυνατότητες άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από μειονότητες. Απαντώντας, ο Λευκός Οίκος προώθησε στο Κογκρέσο δύο νομοσχέδια που καθιερώνουν εθνική αργία την ημέρα των εκλογών, προβλέπουν διεύρυνση των εκλογικών καταλόγων με άτομα που μέχρι χθες αποκλείονταν και άλλα μέτρα διευκόλυνσης της πρόσβασης στην κάλπη.

Οι Ρεπουμπλικανοί ωστόσο κωλυσιεργούν στη Γερουσία, που είναι μοιρασμένη 50-50 μεταξύ των δύο κομμάτων, κάνοντας χρήση της διαδικασίας του filibuster, η οποία στην πράξη απαιτεί πλειοψηφία 60% για την προώθηση των νομοσχεδίων. Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Γερουσία να αναιρέσει το filibuster για τα επίμαχα νομοσχέδια, αλλά ο μετριοπαθής Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν εξακολουθεί να ορθώνει αντιρρήσεις, καθιστώντας προβληματική την ευόδωση των προεδρικών προσδοκιών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT