Τρεις κρίσιμες δοκιμασίες για τον Μπόρις Τζόνσον

Τρεις κρίσιμες δοκιμασίες για τον Μπόρις Τζόνσον

Oι πιθανοί διάδοχοι προθερμαίνονται – Χλιαρή ήταν η στήριξη από τον υπουργό Οικονομικών.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέσπασε χθες κάποιες πολυπόθητες δηλώσεις υποστήριξης από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά η μακροημέρευσή του στο αξίωμα παραμένει αμφίβολη. Μετά το «party-gate», το σκάνδαλο των απαγορευμένων πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown, αναλυτές θεωρούν ότι το πρωθυπουργικό μέλλον θα κριθεί από τρεις δοκιμασίες.

Ερευνες

Η πρώτη είναι η εσωτερική έρευνα που διεξάγεται από τον πειθαρχικό μηχανισμό της βρετανικής κυβέρνησης, με επικεφαλής την αυστηρή δημόσια υπάλληλο Σου Γκρέι. Ο Τζόνσον πρόλαβε, τρόπον τινά, τις αποκαλύψεις της έρευνας παραδεχόμενος την Τετάρτη στη Βουλή ότι ήταν παρών στο πάρτι της 20ής Μαΐου 2020. «Νόμιζα πως ήταν συνάντηση εργασίας», είπε προξενώντας έκρηξη στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Oι πιθανοί διάδοχοι προθερμαίνονται – Χλιαρή ήταν η στήριξη από τον υπουργό Οικονομικών.

Η δεύτερη είναι η ενδεχόμενη αστυνομική έρευνα. Την Τρίτη, η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει έρευνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στο βήμα αυτό.

Η τρίτη είναι η στάση της κοινής γνώμης, όπως θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του Μαΐου. Αν η πτώση της δημοτικότητας του Μπόρις Τζόνσον εξακολουθήσει και επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις που θέλουν τον Τζόνσον να μετατρέπεται από εκλογικό ατού σε εκλογικό βάρος για τους Συντηρητικούς, τότε το τέλος είναι κοντά. Ηδη οι πιθανοί διάδοχοι προθερμαίνονται. Παρατηρητές σημείωσαν τη χλιαρή στήριξη από τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. «Ο πρωθυπουργός ορθώς ζήτησε συγγνώμη. Υποστηρίζω το αίτημά του για υπομονή όσο διαρκεί η έρευνα της Σου Γκρέι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT