Βρετανία: Στη δίνη σκανδάλων μοναρχία και κυβέρνηση

Βρετανία: Στη δίνη σκανδάλων μοναρχία και κυβέρνηση

Σε κρίση βυθίστηκαν ταυτόχρονα ο θεσμός της μοναρχίας και η κυβέρνηση της Βρετανίας αυτή την εβδομάδα, με την ομολογία του Μπόρις Τζόνσον για «εμφάνισή του» σε γκάρντεν πάρτι λίγο μετά την ανάρρωσή του από COVID το 2020.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίση βυθίστηκαν ταυτόχρονα ο θεσμός της μοναρχίας και η κυβέρνηση της Βρετανίας αυτή την εβδομάδα, με την ομολογία του Μπόρις Τζόνσον για «εμφάνισή του» σε γκάρντεν πάρτι λίγο μετά την ανάρρωσή του από COVID το 2020. Ο πρωθυπουργός παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας παρευρισκόμενος στη γιορτή, με την αντιπολίτευση να ζητάει την παραίτησή του.

Λίγες ώρες αργότερα, ομοσπονδιακός δικαστής του Μανχάταν απέρριπτε αίτημα εξαίρεσης του μικρότερου γιου της Ελισάβετ, πρίγκιπα Αντριου, από την αγωγή θύματος σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον του. Την Πέμπτη, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι ο Αντριου θα πρέπει να παραδώσει τα στρατιωτικά του παράσημα και κάθε άλλον τίτλο, ενώ δεν θα αποκαλείται πια «αυτού μεγαλειότητα».

Σε λιτή ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου των ανακτόρων ανέφερε ότι ο Αντριου «θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ως πολίτης». Παρότι οι δύο υποθέσεις αφορούν εντελώς διαφορετικά θέματα, έχουν ως πρωταγωνιστές προνομιούχους μεσήλικες, η συμπεριφορά των οποίων θέτει ζητήματα κοινωνικής τάξης, ιδιοκτησιακής αντίληψης για την εξουσία και διαφορετικών μέτρων και σταθμών.

«Μπόρις Τζόνσον και πρίγκιπας Αντριου. Τι εικόνα έχει άραγε ο κόσμος για την παγκόσμια Βρετανία;» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρώην επικεφαλής επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ, Αλιστερ Κάμπελ.

Τα κορωνοπάρτι του Μπόρις Τζόνσον και η παλιά υπόθεση κακοποίησης ανήλικης από τον πρίγκιπα Αντριου εξοργίζουν την κοινή γνώμη.

Ο θάνατος της Νταϊάνα

Ο Κάμπελ είχε διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διαχείριση προηγούμενου σκανδάλου γύρω από τα ανάκτορα, που προέκυψε από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997. Ο νεοεκλεγείς τότε πρωθυπουργός Μπλερ είχε πείσει τη βασίλισσα να φανεί πιο ανθρώπινη και να συμμετάσχει στο κύμα θλίψης που είχε καταλάβει τη Βρετανία. Η κίνηση αυτή αποκατέστησε τη δημοτικότητα της Ελισάβετ.

Βρετανοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η δικαστική απόφαση κατά του Αντριου βοήθησε τον Τζόνσον, στρέφοντας τους προβολείς στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης από τον πρίγκιπα. Η δικαστική απόφαση θα επιτρέψει τη δημοσιοποίηση των καταθέσεων του θύματος, Βιρτζίνια Τζιούφρι, η οποία έπεσε θύμα βιασμού από τον Αντριου ενόσω ήταν ανήλικη. Την Τζιούφρι είχε προωθήσει στον πρίγκιπα ο χρηματιστής και επικεφαλής δικτύου παιδεραστίας Τζέφρεϊ Επσταϊν. Ο Αντριου αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν θυμάται κάποιο τέτοιο γεγονός.

Αρνηση συνεπειών

Κοινό των δύο υποθέσεων είναι η άρνηση των πρωταγωνιστών να αποδεχθούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Ο Τζόνσον δήλωσε ότι συνειδητοποιεί την οργή που πρέπει να νιώθει το κοινό, για να επιμείνει όμως ότι η γιορτή έγινε στο πλαίσιο εργασίας και ότι παρευρέθη σε αυτή μόλις 25 λεπτά, μεταθέτοντας την ευθύνη στους υφισταμένους του. Ο Αντριου δεν έχει σχολιάσει την τελευταία του νομική ήττα. Βρετανοί νομικοί εκτιμούν πως ο Αντριου θα επιδιώξει εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Τζιούφρι. Ποιος θα πληρώσει, βέβαια, το ποσόν του συμβιβασμού αυτού και με τι κεφάλαια είναι το ερώτημα που απασχολεί ήδη τα βρετανικά ταμπλόιντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT