Χρυσοφόρο χάκινγκ κρυπτονομισμάτων

Πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια απέσπασε το 2021 η Βόρεια Κορέα με τη βοήθεια χάκερ, που επιτέθηκαν σε πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας Chainalysis.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια απέσπασε το 2021 η Βόρεια Κορέα με τη βοήθεια χάκερ, που επιτέθηκαν σε πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας Chainalysis.

Η χώρα τελεί σε καθεστώς διεθνών κυρώσεων και οι πηγές νόμιμου συναλλάγματος έχουν συρρικνωθεί δραματικά. Η άγρια δύση των κρυπτονομισμάτων, ωστόσο, φαίνεται ότι προσφέρει αρκετές ευκαιρίες πλουτισμού. «Από το 2020 έως το 2021, οι παραβιάσεις που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα αυξήθηκαν από τέσσερις σε επτά, ενώ τα ποσά που αποσπάσθηκαν αυξήθηκαν κατά 40%», ανέφερε η έκθεση.

Ξέπλυμα χρήματος

«Oταν η Βόρεια Κορέα απέκτησε την κυριότητα των πόρων αυτών, άρχισε μια προσεκτική διαδικασία ξεπλύματος για να καλύψει τα ίχνη της».

Περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια έβαλε στα ταμεία της η Βόρεια Κορέα το 2021.

Η επιτροπή του ΟΗΕ, που παρακολουθεί την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, έχει κατηγορήσει την Πιονγιάνγκ ότι υποστηρίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα καθώς και το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων με κλεμμένα χρήματα.

Η χώρα δεν απαντά σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, αλλά στο παρελθόν έχει εκδώσει ανακοινώσεις με τις οποίες αρνείται ότι έχει στην υπηρεσία της χάκερ. Πέρυσι οι Ηνωμένες Πολιτείες απήγγειλαν σωρεία βαρύτατων κατηγοριών σε τρεις προγραμματιστές που εργάζονται στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Οι τρεις κατηγορούνται ότι είχαν στήσει γιγάντια επιχείρηση για την υπεξαίρεση μετρητών και κρυπτονομισμάτων, των οποίων η αξία ξεπερνά το 1,3 δισ. δολάρια.

Τα στοιχεία της Chainalysi

Η Chainalysis δεν κατονόμασε όλους τους στόχους των επιθέσεων του 2021, ωστόσο διευκρίνισε ότι πρόκειται κυρίως για επενδυτικές εταιρείες και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων όπως το liquid.com. Το ανταλλακτήριο είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο παραβίαση ψηφιακών πορτοφολιών που διαχειρίζεται. Κάποιες από τις επιθέσεις έγιναν με τη μέθοδο του phishing (απάτη με στόχο την απόσπαση κωδικών), άλλες εκμεταλλεύθηκαν αδυναμίες στο λογισμικό που χρησιμοποιούν τα ανταλλακτήρια ή μόλυναν το λογισμικό αυτό με ιούς. Ετσι, κατόρθωσαν να διαβιβάσουν ποσά από τα πορτοφόλια αυτά σε διαδικτυακούς προορισμούς που ελέγχονται από τη Βόρεια Κορέα. Επρόκειτο για τα επονομαζόμενα hot πορτοφόλια, δηλαδή αποθετήρια κρυπτονομισμάτων μονίμως συνδεδεμένα στο Ιντερνετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT