Δανία: 50 χρόνια στον θρόνο η «Ντέιζι»

Η δημοφιλής Δανή βασίλισσα Μαργκρέτε γιορτάζει το ιωβηλαίο της

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Το ιωβηλαίο της στον θρόνο της Δανίας γιόρτασε η πάντα κομψή βασίλισσα Μαργκρέτε, γνωστή ανά την υφήλιο χάρη στον κότσο και στο τσιγάρο της, για να γίνει η δεύτερη μακροβιότερη –μετά την Ελισάβετ της Αγγλίας– μονάρχης στον κόσμο. Στις πέντε δεκαετίες της ως αρχηγού του κράτους, απέφυγε τη σκανδαλολογία και βοήθησε καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου θεσμού. Η προσηνής βασίλισσα, πάντα ανοικτή σε νέες προτάσεις που διευκολύνουν τη ζωή των υπηκόων της, όπως η δημιουργία οδού μέσα από τους κήπους των ανακτόρων του Κρίστιανσμπορ για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου, έκανε τη βασιλική οικογένεια της Δανίας μία από τις πλέον δημοφιλείς του πλανήτη.

«Οταν η Μαργκρέτε ανέβηκε στον θρόνο το 1972, μόλις 45% των Δανών υποστήριζαν τον θεσμό της μοναρχίας σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Αυτό άλλαξε σήμερα», λέει η Γκίτε Ρέντερ, συγγραφέας βιβλίων για τον βασιλικό οίκο της Δανίας. Σφυγμομέτρηση του 2018 έδειξε ότι περισσότεροι από 75% των Δανών στηρίζουν τη μοναρχία, ενώ μόλις 14,6% θα ήθελαν η χώρα να απαλλαγεί από τους συνταγματικούς της μονάρχες.

«Η δημοτικότητά της οφείλεται στην απόλυτη αποχή της από την πολιτική. Κατάφερε να γίνει βασίλισσα που ενώνει όλους τους Δανούς σε περιόδους μεγάλης αναταραχής: παγκοσμιοποίηση, πολυπολιτισμικό έθνος, οικονομικές κρίσεις τις δεκαετίες 1970 και 1980 και πάλι το 2008, προσφυγική κρίση το 2015 και τώρα, στην πανδημία», λέει ο ιστορικός Λαρς Χόμπεκε Σόρενσεν.

Δανία: 50 χρόνια στον θρόνο η «Ντέιζι»-1

Η μοντέρνα μονάρχης έκανε αγαπητό τον θεσμό της βασιλείας στο 75% των Δανών.

Η 31χρονη τότε πριγκίπισσα διαδέχθηκε τον πατέρα της, για να γίνει η πρώτη βασίλισσα του οίκου των Γλίξμπουργκ. Υιοθέτησε το όνομα Μαργκρέτε Β΄, προς τιμήν της Μαργαρίτας Α΄, που βασίλεψε στη Δανία μεταξύ 1375 και 1412, χωρίς ωστόσο να στεφθεί επίσημα.

Καινοτομίες

Η βασίλισσα, που έχασε τον άνδρα της το 2018, είναι γνωστή με το χαϊδευτικό Ντέιζι (Μαργαρίτα) στους υπηκόους της. Σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει τον θεσμό, η βασίλισσα ενθάρρυνε τον γάμο των δύο γιων της με γυναίκες αστικής καταγωγής. Ζωγράφος και σκηνογράφος, η Μαργκρέτε συνεργάστηκε για χρόνια με το βασιλικό μπαλέτο της Κοπεγχάγης, ενώ μετέφρασε από κοινού με τον Γάλλο σύζυγό της, τον εκλιπόντα πρίγκιπα Χένρικ, βιβλίο της Σιμόν ντε Μποβουάρ. Εικονογράφησε πολλά βιβλία, όπως πρόσφατη έκδοση του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» του Τόλκιν. Παρά την ηλικία της, η βασίλισσα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αποσυρθεί. «Θα μείνω στον θρόνο μέχρι να πέσω κάτω», έχει πει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT