Τζόκοβιτς: Το σκεπτικό πίσω από τη νέα ακύρωση της βίζας – Η ώρα της ακρόασης

Τζόκοβιτς: Το σκεπτικό πίσω από τη νέα ακύρωση της βίζας – Η ώρα της ακρόασης

Ο Αυστραλός υπουργός Άλεξ Χοκ τόνισε πως ο Νόβακ Τζόκοβιτς εκλαμβάνεται από ορισμένους ως σημαία «μιας κοινότητας αντιεμβολιαστικών συναισθημάτων»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία του Νόβακ Τζόκοβιτς στη χώρα θα μπορούσε να υποκινήσει «κοινωνική αναταραχή», ενθαρρύνοντας την αποφυγή του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Άλεξ Χοκ, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την απόφαση ακύρωσης -για δεύτερη φορά- της βίζας του Σέρβου αθλητή.

Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο αποκαλύπτουν τους λόγους που επικαλέστηκε ο Αυστραλός υπουργός για την ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς. Όπως ανέφερε ο Χοκ, αποδέχεται μεν ότι η πρόσφατη μόλυνση του Τζόκοβιτς από COVID-19 σημαίνει ότι αποτελούσε «αμελητέο κίνδυνο για τους γύρω του», ωστόσο πρόσθεσε ότι «ορισμένοι τον αντιλαμβάνονταν ως σημαία μιας κοινότητας αντιεμβολιαστικών συναισθημάτων».

«Θεωρώ ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του Τζόκοβιτς στην Αυστραλία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αντιεμβολιαστικού συναισθήματος στην αυστραλιανή κοινότητα, ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση των κοινωνικών αναταραχών, όπως συνέβη προηγουμένως στην Αυστραλία, με συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες που μπορεί να είναι από μόνες τους πηγή μετάδοσης στην κοινότητα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο Σέρβος αθλητής «είναι άτομο με επιρροή και φήμη».

«Λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του μετά το θετικό τεστ για τον κορωνοϊό, τις δημοσίως διατυπωμένες απόψεις του, καθώς και την ιδιότητά του ως μη εμβολιασμένου, θεωρώ ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του στην Αυστραλία μπορεί να ενθαρρύνει άλλους ανθρώπους να αγνοήσουν ή να ενεργήσουν με ασυνέπεια απέναντι στις συστάσεις για τη δημόσια υγεία στην Αυστραλία» συμπλήρωσε.

Ο Χοκ είπε ότι οι συνέπειες της ακύρωσης της βίζας του Τζόκοβιτς είναι «σημαντικές». «Ταξιδεύει τακτικά στην Αυστραλία για να αγωνιστεί σε τουρνουά τένις… Αυτή η ακύρωση βίζας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να του χορηγηθεί βίζα για να εισέλθει στην Αυστραλία στο μέλλον» σημείωσε.

Η νομική ομάδα του Τζόκοβιτς ανέφερε ότι ο υπουργός δεν έλαβε υπόψη ότι η πιθανή απομάκρυνση του Σέρβου αθλητή από την Αυστραλία θα μπορούσε επίσης να υποκινήσει το αίσθημα κατά του εμβολιασμού. Σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στο δικαστήριο, οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς υποστήριξαν ότι ο υπουργός ακολούθησε μια «παράλογη» προσέγγιση σε ένα ζήτημα δημοσίου συμφέροντος. «Ο υπουργός δεν ανέφερε στοιχεία που να υποστηρίζουν τη διαπίστωσή του ότι η παρουσία του κ. Τζόκοβιτς στην Αυστραλία μπορεί να “ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό αίσθημα”» πρόσθεσαν και υποστήριξαν ότι ο χαρακτηρισμός του υπουργού ότι ο Τζόκοβιτς είχε αντιεμβολιαστικές απόψεις είναι αβάσιμος.

Ο Τζόκοβιτς επιβεβαίωσε στη συνέντευξή του στο αεροδρόμιο ότι δεν έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Η στάση της Αυστραλίας απέναντι στον Τζόκοβιτς έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Σερβία.

Ο 34χρονος αστέρας του τένις έφθασε στο ξενοδοχείο κράτησης για μετανάστες, στο οποίο παρέμεινε την περασμένη εβδομάδα, σήμερα λίγο πριν τις 15.30 (τοπική ώρα, 06.30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters. Το ξενοδοχείο χρησιμοποιείται επίσης για την κράτηση 33 αιτούντων άσυλο και ταξιδιωτών που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της COVID-19.

Αυστραλιανό δικαστήριο όρισε την ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση ακύρωσης της βίζας του Τζόκοβιτς αύριο, Κυριακή, στις 09.30 (τοπική ώρα, 00.30 ώρα Ελλάδας). Χθες, οι δικηγόροι του Σέρβου κατέθεσαν έφεση και ζήτησαν από τον δικαστή Αντονι Κέλι να βγάλει απόφαση μέχρι την Κυριακή, προκειμένου ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου να γνωρίζει εάν μπορεί να πάρει μέρος στο αυστραλιανό Όπεν.  

Με πληροφορίες από Guardian

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT