Δύσκολη αποστολή Μπέρμποκ στην Ουκρανία

Δύσκολη αποστολή Μπέρμποκ στην Ουκρανία

Σε τεντωμένο σχοινί η Γερμανίδα ΥΠΕΞ με προειδοποίηση κατά της Ρωσίας – Διαπάλη εξουσίας Ζελένσκι και Ποροσένκο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ περπάτησε χθες στο τεντωμένο σκοινί των ρωσοουκρανικών σχέσεων αλλά και των ασταθών εσωτερικών ισορροπιών στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, μεταβαίνοντας στο Κίεβο και απειλώντας τη Ρωσία με σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία. Γερμανοί σχολιαστές επισήμαναν ότι πίσω από τη ρητορική δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια χειρισμών, καθώς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς υποστηρίζει μια πιο συγκαταβατική πολιτική προς τη Ρωσία.

Ο Σολτς έχει επιλέξει να κρατηθεί εκτός των πυρετωδών διαβουλεύσεων για το Ουκρανικό, προτιμώντας να επισκεφθεί τη Μαδρίτη, την ώρα που η Μπέρμποκ μεταβαίνει στο Κίεβο και ετοιμάζεται να λάβει αυτό που το περιοδικό Spiegel αποκάλεσε «διπλωματικό βάπτισμα του πυρός» σήμερα στη Μόσχα. Ο Γερμανός καγκελάριος εστιάζει την προσοχή του στη λειτουργία του ρωσογερμανικού αγωγού αερίου Nord Stream 2, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό «ιδιωτικό έργο» το οποίο ζητεί να μη λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις. Την ίδια οπτική έχει και η Μόσχα. Αντιθέτως, από το Κίεβο, χθες η Μπέρμποκ επανέλαβε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του αγωγού, ο οποίος σημειωτέον παρακάμπτει την Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, στην ουκρανική πρωτεύουσα η διαπάλη εξουσίας ανάμεσα στον πρόεδρο Ζελένσκι και τον προκάτοχό του, Πέτρο Ποροσένκο, πέρασε στην τελική ευθεία.

Ο Ποροσένκο προσγειώθηκε χθες στο Κίεβο και μετέβη στο δικαστικό μέγαρο, αφού πρώτα απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του, καταγγέλλοντας πολιτική δίωξη. Ο Ποροσένκο, ο πλέον φιλοδυτικός εκ των Ουκρανών ολιγαρχών, κατηγορείται για «εσχάτη προδοσία», σε μια υπόθεση, στην οποία επίσης βρίσκεται κατηγορούμενος ο πλέον φιλορώσος εκ των ολιγαρχών, Βίκτορ Μεντβετζούκ. Η αναμέτρηση με τους ολιγάρχες ήταν «σημαία» της προεκλογικής εκστρατείας του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ενώ συγκεκριμένα η πολιτική εξουδετέρωση του Ποροσένκο θα τον προστάτευε ενδεχομένως από εσωτερική αμφισβήτηση σε περίπτωση που επιχειρούσε να έρθει σε συμβιβασμό με τη Ρωσία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT