Κίνα: Σε χαμηλό 60 ετών οι γεννήσεις

Υπογεννητικότητα, παρά τα οικονομικά κίνητρα προς τους νέους γονείς

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι δεκαετιών υποχώρησαν οι γεννήσεις στην Κίνα, με το φαινόμενο να απειλεί πλέον την ίδια την οικονομική επιβίωση της δεύτερης οικονομίας του κόσμου. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ενίσχυση της γεννητικότητας δεν έχουν αποφέρει καρπούς, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της υπηρεσίας, 10,62 εκατομμύρια παιδιά γεννήθηκαν το 2021, με τον δείκτη αυτό να βρίσκεται στο 7,52 ανά χίλιους κατοίκους (από 8,52 τοις χιλίοις το 2020). Την ίδια περίοδο, ο δείκτης θανάτων ήταν 7,18 ανά χίλιους πολίτες, με τον πληθυσμό να αυξάνεται με ρυθμό μόλις 0,034%.

Το χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας βρίσκεται στο επίπεδο εκείνου της δεκαετίας του 1960, όταν το φιλόδοξο πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης του Μάο, γνωστό ως Μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, προκάλεσε πληθυσμιακή συρρίκνωση 0,45% μετά τον θάνατο 30 περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων από την αναταραχή που προκλήθηκε στην αγροτική παραγωγή. Τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας εμφανίζουν αύξηση του πληθυσμού άνω των 60 ετών από 18,7% του συνόλου των Κινέζων, σε 18,9% σε ένα χρόνο. Το υψηλό κόστος διαβίωσης στις κινεζικές πόλεις, η καθυστέρηση των γάμων εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων των νέων ζευγαριών και η δυσκολία της κοινωνικής ανέλιξης είναι ορισμένοι από τους παράγοντες πίσω από το φαινόμενο της υπογεννητικότητας.

Κίνα: Σε χαμηλό 60 ετών οι γεννήσεις-1

Η δημογραφική κρίση απειλεί τα έσοδα του κράτους και κατά συνέπεια τις παροχές στους πολίτες.

Ειδικοί εκτιμούν ότι το σημαντικότερο δίλημμα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του προέδρου Σι είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει φθάσει σε υψηλό μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο, αποθαρρύνοντας τους νέους από την τεκνοποίηση. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το μέσο κινεζικό σπιτικό αποτελείται κατά μέσο όρο από 2,6 μέλη σήμερα, από 3,4 το 2000.

Η μείωση του αριθμού πολιτών σε παραγωγική ηλικία και η αύξηση των ηλικιωμένων απειλεί την κινεζική οικονομία, καθώς σημαίνει υποχώρηση των φορολογικών εσόδων, ιδιαίτερα για τις τοπικές αρχές, αρμόδιες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την παιδεία και τις συντάξεις.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT