Μακρόν στην Ευρωβουλή: Να παραμείνουμε ανεξάρτητοι σε έναν βίαιο κόσμο

Μακρόν στην Ευρωβουλή: Να παραμείνουμε ανεξάρτητοι σε έναν βίαιο κόσμο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ/ Έντονα γεωπολιτικό χαρακτήρα είχε η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Αίσθηση προκάλεσε, παράλληλα, η απουσία αναφορών σε οικονομικά ζητήματα (αναμόρφωση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οδηγία για την ελάχιστη εταιρική φορολογία) και στην πανδημία.

Ο κ. Μακρόν, αντ’ αυτού, έδωσε έμφαση στο ζήτημα της άμυνας και της ασφάλειας. «Πρέπει να εφοδιαστούμε ώστε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι σε έναν βίαιο κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βλέπουμε κλιμάκωση της έντασης, απορρύθμιση παντού, ειδικά στη γειτονιά μας, απειλές πολέμου. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τις πολιτικές γειτονίας μας και τη θέση μας στον κόσμο». 

Σχετικά με τη Ρωσία, επανήλθε στην ανάγκη διαλόγου.

«Είναι αναγκαίος αυτός ο διάλογος», τόνισε, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της Ε.Ε. με τη Ρωσία. «Πρέπει να ορίσουμε τα προαπαιτούμενά μας και να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνουν σεβαστά», πρόσθεσε, «να είμαστε αποφασιστικοί σε ό,τι αφορά την αποσταθεροποίηση, τη χειραγώγηση και τις επεμβάσεις» στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Στο ίδιο πλαίσιο της διεκδίκησης διευρυμένης στρατηγικής αυτονομίας, μίλησε για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη να τους δοθεί μία «σαφής προοπτική ένταξης στην Ε.Ε.» (κάτι το οποίο υποστηρίζεται μόλις από 3 στους 10 Γάλλους ψηφοφόρους σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Ευρω-βαρόμετρο).

Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στις σχέσεις με την Αφρική (το Φεβρουάριο θα λάβει χώρα συνάντηση κορυφής Ε.Ε.-Αφρικανικής Ένωσης). «Χρειαζόμαστε μία νέα συμμαχία με την Αφρική, που να συνδέει τις δύο πλευρές της Μεσογείου», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για «κοινό πεπρωμένο» των δύο ηπείρων.

Στο μέτωπο του κλίματος, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη να προωθηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για τη μείωση των εκπομπών ως το 2030 και έκανε ειδικά αφορά στον Διασυνοριακό Μηχανισμό Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM).

Σχετικά με την ψηφιακή μετάβαση, τόνισε την ανάγκη ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς ώστε να προκύψουν επιχειρήσεις που είναι «Ευρωπαίοι πρωταθλητές» και τη σημασία της ρύθμισης των μεγάλων πλατφορμών ώστε να προστατεύεται η ιδιωτικότητα και να καταπολεμάται ο λόγος μίσους και η παραπληροφόρηση. Σημειώνεται ότι σήμερα θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για το νόμο περί Ψηφιακών Υπηρεσιών (Digital Services Act), που αφορά αυτά ακριβώς τα ζητήματα.

Ο κ. Μακρόν υπερασπίστηκε τη φιλελεύθερη δημοκρατία έναντι των επικριτών της, ισχυριζόμενος ότι οι μέθοδοί της επέτρεψαν στην Ευρώπη να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών της και να θωρακίσει την οικονομία της καλύτερα από τα αυταρχικά καθεστώτα. Δεσμεύθηκε επίσης ότι η γαλλική προεδρία θα υπερασπιστεί το κράτος Δικαίου «σε κάθε περίσταση», αλλά «μέσω του διαλόγου» (σηματοδοτώντας μία λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση προς την Ουγγαρία και την Πολωνία).

Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η αναφορά του Γάλλου προέδρου στην αναγνώριση του δικαιώματος στην άμβλωση. Η κυβέρνησή του δέχθηκε κριτική για την επιλογή στήριξης της κ. Μέτσολα, εξαιτίας της θέσης της κατά των αμβλώσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT