Μόσχα: Αποκλείει επίθεση κατά Ουκρανίας – Ζητά να λειτουργήσει ο Nord Stream 2

Μόσχα: Αποκλείει επίθεση κατά Ουκρανίας – Ζητά να λειτουργήσει ο Nord Stream 2

Κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι υποβαθμίζουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν τα θετικά οφέλη από την έναρξη της λειτουργίας του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 την οποία προωθεί η Μόσχα.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ένας πόλεμος ευρείας κλίμακας στην Ευρώπη και ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί ή να εισβάλει στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο ίδιος κάλεσε την Δύση να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για τις στρατιωτικές ασκήσεις της με τη Λευκορωσία

«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να ξεδιπλωθεί στην Ευρώπη ή κάπου άλλου ένας ευρείας κλίμακας πόλεμος. Δεν προτιθέμεθα να προβούμε σε οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες, Δεν θα επιτεθούμε, δεν θα πλήξουμε δεν θα εισβάλλουμε στην Ουκρανία» , δήλωσε ο Ριαμπκόφ μιλώντας στην λέσχη Valdai.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η απειλή της Ουκρανίας να ενσωματωθεί στο ΝΑΤΟ είναι κάτι που αγγίζει την καρδιά των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Δύση να σταματήσει να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα και κάθε είδους στρατιωτική υποστήριξη καθώς όπως είπε «αυτό συνιστά για εμάς άμεση και απευθείας απειλή».

Ο Ριαμπκόφ καθησύχασε, επίσης, τις ΗΠΑ σχετικά με τις επικείμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να ανησυχούν. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ από την άλλη, εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του συγκεκριμένου αγωγού κάνει «κακό» όχι μόνο στους άμεσα εμπλεκόμενους αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης στην οποία η εν λόγω καθυστέρηση έχει αρνητικό αντίκτυπο. 

«Το εμπορικό διεθνές έργο Nord Stream 2 δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί επειδή δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Και το ότι δεν λειτουργεί είναι στην πραγματικότητα κακό τόσο για όσους συμμετείχαν σε αυτό το έργο, όσο και για όσους καταναλώνουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Είναι κακό για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης», δήλωσε ο Πεσκόφ. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT