Ουκρανία: Σπεύδουν να στηρίξουν τον Ζελένσκι οι ΗΠΑ

Ουκρανία: Σπεύδουν να στηρίξουν τον Ζελένσκι οι ΗΠΑ

Επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ με υποσχέσεις για μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια. Συνάντηση Μπλίνκεν με Λαβρόφ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτιμώντας ότι η Ρωσία μπορεί να επέμβει στρατιωτικά οποιαδήποτε στιγμή στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει τη διπλωματική της κινητοποίηση για να αποθαρρύνει τη Μόσχα από την προσφυγή στα όπλα. Αυτό ήταν το μήνυμα από τη χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Aντονι Μπλίνκεν, στην Ουκρανία, η οποία οργανώθηκε βιαστικά, με φόντο την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν έτοιμα σχέδια για αύξηση της (ρωσικής) στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα σε ελάχιστο χρόνο, κάτι που δίνει στον πρόεδρο Πούτιν τη δυνατότητα να προχωρήσει σε περαιτέρω επιθετικές κινήσεις κατά της Ουκρανίας, σε οποιαδήποτε στιγμή», δήλωσε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο.

Στη χθεσινή συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μπλίνκεν δεν προσήλθε με άδεια χέρια. Λίγο νωρίτερα, η κυβέρνησή του είχε ανακοινώσει ότι ενέκρινε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, «ώστε να τη βοηθήσει στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας». Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επρόκειτο να μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα έχει σήμερα διαβουλεύσεις με τους Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ. Αύριο Παρασκευή, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί στη Γενεύη με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, προς αναζήτηση διπλωματικής διεξόδου στην ουκρανική κρίση.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε για πολλοστή φορά ότι οι αιτιάσεις των ΗΠΑ για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή συνιστούν «πλήρη αποπληροφόρηση». Την ίδια στιγμή, το νούμερο δύο στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα του στις διμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, επανέφερε –με ιδιαίτερα επιτακτικό τρόπο– τη ρωσική αξίωση για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ουκρανία: Σπεύδουν να στηρίξουν τον Ζελένσκι οι ΗΠΑ-1

Η Μόσχα απορρίπτει τα σενάρια για επικείμενη εισβολή και επιμένει στη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

«Αλεξίσφαιρες εγγυήσεις»

«Θεωρούμε απειλή για την εθνική μας ασφάλεια το γεγονός ότι η Ουκρανία ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στο ΝΑΤΟ χωρίς καν να είναι τυπικά μέλος του», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, παραπέμποντας στην προμήθεια εξοπλισμού, στην εκπαίδευση στρατιωτικών και στα κοινά γυμνάσια μεταξύ Δυτικών και Ουκρανίας. Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα ικανοποιούνταν με ένα προσωρινό μορατόριουμ στην επέκταση του ΝΑΤΟ, απάντησε: «Οχι, αυτό το σενάριο είναι απαράδεκτο. Χρειαζόμαστε νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί – μια διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ και μια πολυμερή με το ΝΑΤΟ. Αλεξίσφαιρες, 100% σίγουρες εγγυήσεις». Στις ίδιες δηλώσεις υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για τις προγραμματισμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Δυσφορία για Nord Stream 2

Τη δυσφορία του για τις προχθεσινές δηλώσεις της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ματαίωσης της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, σε περίπτωση ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, εξέφρασε χθες το Κρεμλίνο. Το γεγονός ότι ο εν λόγω αγωγός –η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο– δεν έχει αρχίσει ακόμη να λειτουργεί, είναι σε βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών σε μια συγκυρία ενεργειακής κρίσης και πανδημίας, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ενταση με Ποροσένκο

Παράλληλα με την κρίση στα ανατολικά σύνορα της χώρας του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει να αντιμετωπίσει άλλο ένα μέτωπο, εσωτερικό αυτή τη φορά, με τον προκάτοχό του, Πέτρο Ποροσένκο. Ο «βασιλιάς της σοκολάτας», ολιγάρχης και πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας προσήλθε χθες σε δικαστήριο του Κιέβου, στο πλαίσιο της διερεύνησης των εις βάρος του καταγγελιών για εσχάτη προδοσία –παράνομη πώληση άνθρακα στους ρωσόφωνους αυτονομιστές του Ντονμπάς–, κάτι που θα μπορούσε να του στοιχίσει 15 χρόνια κάθειρξης. Ο 56χρονος Ποροσένκο προσήλθε χθες στο δικαστήριο με παραδοσιακό, κεντητό πουκάμισο, ενώ έξω από το κτίριο είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί του. Παρότι η εισαγγελία είχε ζητήσει την προφυλάκιση του τέως προέδρου, το δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να παραμείνει ελεύθερος όσο θα ερευνάται η υπόθεσή του, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει στο Κίεβο και θα παραδώσει το διαβατήριό του. Στη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, ο Μπλίνκεν ζήτησε από τους Ουκρανούς ηγέτες να παραμερίσουν τις διαφορές τους ενόψει της ρωσικής απειλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT