Κολομβία: Η δεύτερη εκστρατεία της Μπετανκούρ για την προεδρία

Κολομβία: Η δεύτερη εκστρατεία της Μπετανκούρ για την προεδρία

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τελειώσω αυτό που ξεκίνησα πριν από 20 χρόνια». Με αυτά τα λόγια η Ινγκριντ Μπετανκούρ ανακοίνωσε τη δεύτερη απόπειρά της να διεκδικήσει την προεδρία της Κολομβίας μιλώντας στους δημοσιογράφους που είχαν προσκληθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Μπογκοτά.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τελειώσω αυτό που ξεκίνησα πριν από 20 χρόνια». Με αυτά τα λόγια η Ινγκριντ Μπετανκούρ ανακοίνωσε τη δεύτερη απόπειρά της να διεκδικήσει την προεδρία της Κολομβίας μιλώντας στους δημοσιογράφους που είχαν προσκληθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Μπογκοτά, την Τρίτη.

Η πρώτη εκστρατεία της, όταν ήταν υποψήφια του κεντρώου κόμματος «Πράσινο Οξυγόνο», πριν από δύο δεκαετίες, με σημαία τη μάχη κατά της διαφθοράς, ήταν άκρως επεισοδιακή. Παρότι η χώρα μαστιζόταν από τον μακρύτερο εμφύλιο πόλεμο της Λατινικής Αμερικής (κράτησε μισό αιώνα), ανάμεσα στον στρατό του φιλοαμερικανικού καθεστώτος και στο αριστερό αντάρτικο FARC, η γαλλοκολομβιανή βουλευτής που διεκδικούσε την προεδρία πήρε τη ριψοκίνδυνη απόφαση να περιοδεύσει σε μια επικίνδυνη αγροτική περιφέρεια. Απόφαση που αποδείχθηκε μοιραία: η Μπετανκούρ απήχθη από το FARC και έμεινε για έξι χρόνια όμηρος των ανταρτών στα βάθη της ζούγκλας. Οταν απελευθερώθηκε, ύστερα από αναίμακτη επιχείρηση του στρατού, το 2008, εγκαταστάθηκε στη Γαλλία και αποσύρθηκε από την πολιτική.

Είκοσι χρόνια μετά την απαγωγή της από τους αντάρτες του FARC, κατεβαίνει και πάλι στον πολιτικό στίβο ως υποψήφια του Κέντρου.

Η απόφασή της να κατέβει και πάλι στον πολιτικό στίβο, μόλις τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, δίνει νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση. Μέχρι προχθές οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν ως φαβορί τον αριστερό πρώην δήμαρχο Μπογκοτά, Γκουστάβο Πέτρο. Πρωταγωνιστική φιγούρα στο τεράστιο κύμα λαϊκών κινητοποιήσεων που κράτησαν έναν ολόκληρο μήνα τον περασμένο Μάιο, λαμβάνοντας χαρακτηριστικά πραγματικής εξέγερσης, ο Πέτρο φαίνεται να εισπράττει μεγάλο μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση του απερχόμενου, δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε, στον οποίο οι πολίτες χρεώνουν μεγάλες ευθύνες για τις προκλητικές κοινωνικές ανισότητες, την παροιμιώδη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Σε ρόλο αουτσάιντερ εμφανίζεται ο επιχειρηματίας Ροντόλφο Ερνάντες, μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων και πρώην δήμαρχος επαρχιακής πόλης, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Κολομβία.

Διεθνώς αναγνωρίσιμη ύστερα από την οδυνηρή περιπέτειά της στην κολομβιανή ζούγκλα, η Ινγκριντ προβάλλει ως υποψήφια της εθνικής συμφιλίωσης, ανυποχώρητη αντίπαλος της διαπλοκής, αλλά και ως μια αναζωογονητική γυναικεία παρουσία σε ένα πολιτικό περιβάλλον που μονοπωλείται από τους άνδρες. Η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία της θα είναι οι προκριματικές εκλογές στην παράταξη του Κέντρου, όπου θα διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα απέναντι σε αρκετούς ανθυποψηφίους της. Καθώς απομένουν μόλις δύο μήνες μέχρι τις προκριματικές εκλογές, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επικρατήσει. Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητά της ήδη δημιουργεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον χώρο του Κέντρου, ο οποίος για μεγάλο διάστημα είχε περιθωριοποιηθεί λόγω της έντονης κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης στη σημαντική αυτή χώρα των 51 εκατομμυρίων ψυχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT