Τηλεπικοινωνιακό μπλακ άουτ στην Τόνγκα

Τηλεπικοινωνιακό μπλακ άουτ στην Τόνγκα

Ανυπέρβλητες οι δυσκολίες επικοινωνίας μετά την καταστροφή υποθαλάσσιου καλωδίου από την πρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και ένα μήνα θα διαρκέσει η τηλεπικοινωνιακή απομόνωση του νησιωτικού συμπλέγματος της Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού τόσο θα χρειαστεί η αποκατάσταση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που καταστράφηκε από την πρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη. Αυτό ανέφερε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας. Ηδη σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να φτάσουν στους δοκιμαζόμενους κατοίκους προμήθειες και είδη πρώτης ανάγκης, ακόμα και πόσιμο νερό.

Εξαιτίας της καταστροφής του υποθαλάσσιου καλωδίου, η Τόνγκα «παραμένει βουβή» από το περασμένο Σάββατο. Ακόμα και σήμερα η επικοινωνία είναι σπάνια και δύσκολη και πραγματοποιείται μόνο από τα ελάχιστα δορυφορικά τηλέφωνα που έχουν στη διάθεσή τους μέλη των ξένων πρεσβειών στην πρωτεύουσα Νουκουαλόφα. Το τηλεπικοινωνιακό μπλακ άουτ επιτείνει την αγωνία των πολιτών της Τόνγκα που έχουν μεταναστεύσει και αναζητούν κάποια πληροφορία για την τύχη των δικών τους. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών DigiCel αναμένεται να αναπτύξει ένα προσωρινό δίκτυο 5G, που μεταδίδει κυρίως φωνητικά και γραπτά μηνύματα. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, η δυνατότητα επικοινωνίας θα παραμείνει υποτυπώδης.

Χθες, για πρώτη φορά, ο Ερυθρός Σταυρός κατάφερε να επικοινωνήσει με το κλιμάκιό του στο νησί. Η Κέιτι Γκρίνγουντ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του διεθνούς οργανισμού στον Ειρηνικό, δήλωσε ότι οι ειδήσεις που είχαν είναι αποκαρδιωτικές, καθώς αναφέρουν εκτεταμένες υλικές ζημιές και ολική καταστροφή κατοικιών. Κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού καταβάλλουν προσπάθεια να διανείμουν πόσιμο νερό στους κατοίκους συμβουλεύοντάς τους ταυτόχρονα να σκεπάσουν τις υδατοδεξαμενές τους προκειμένου να μη γεμίσουν με ηφαιστειακή τέφρα. Χθες, σύμφωνα με τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας, αναμενόταν να  επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο του κεντρικού νησιού Τογκατάπου, μετά την απομάκρυνση τόνων ηφαιστειακής στάχτης από εθελοντές, διευκολύνοντας την ανάπτυξη «αερογέφυρας ζωής» με επισιτιστική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους. Αύριο, επίσης, αναμένεται να καταπλεύσουν και πλοία με είδη πρώτης ανάγκης.

Μια έντονη κακοκαιρία το 2019 προκάλεσε, επίσης, εκτεταμένες βλάβες στην υποθαλάσσια σύνδεση, με ολοκληρωτική διακοπή Ιντερνετ και τηλεφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT