ΗΠΑ: «Φρέναρε» η εκλογική μεταρρύθμιση

ΗΠΑ: «Φρέναρε» η εκλογική μεταρρύθμιση

Οι Δημοκρατικοί Μάντσιν και Σινέμα συντάχθηκαν με τους Ρεπουμπλικανούς

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Βαθιά απογοήτευση για το γεγονός ότι η αμερικανική Γερουσία δεν υπερασπίστηκε τη δημοκρατία μας», εξέφρασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου που θα επέτρεπε την κατοχύρωση στην πράξη του δικαιώματος ψήφου. Η Γερουσία αποφάσισε να διατηρήσει τους πεπαλαιωμένους κανόνες (filibuster) που δεν επιτρέπουν να ψηφιστούν μέτρα για τη θωράκιση του εκλογικού δικαιώματος, όπως θα ήταν η αύξηση των εκλογικών τμημάτων και η διεξαγωγή εκλογών σε μη εργάσιμη ημέρα.

Δύο γερουσιαστές των Δημοκρατικών, οι Τζο Μάντσιν και Κίρστεν Σινέμα, συντάχθηκαν με τους Ρεπουμπλικανούς για να τορπιλίσουν μία ακόμη πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν. Η κατάργηση του κανόνα που προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία 60 γερουσιαστών για την ψήφιση των περισσότερων νόμων θα άλλαζε τις ισορροπίες σε μια σειρά ζητημάτων. Προκειμένου να αφαιρέσει από την εξίσωση όλες τις υπόλοιπες μάχες και να εστιάσει στην κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων, ο Λευκός Οίκος δοκίμασε να καταργήσει το filibuster μόνο για το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Ομως, ούτε και αυτή η περιορισμένη αλλαγή δεν κατέστη δυνατό να ψηφιστεί, ενώ ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε όλο και πιο δεινή θέση, βλέποντας ένα προς ένα τα σημαντικά κομμάτια της νομοθετικής ατζέντας του να βουλιάζουν.

Νέο Build Better

Απογοήτευση Μπάιντεν που δεν πέρασε στη Γερουσία το νομοσχέδιο που θα κατοχύρωνε στην πράξη το δικαίωμα ψήφου.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, με την ευκαιρία της παρέλευσης ενός χρόνου από την έναρξη της προεδρίας του, ο Μπάιντεν είπε ότι το μεγάλο νομοσχέδιο κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, γνωστό ως Build Back Better, που επίσης τορπίλισαν οι προαναφερθέντες γερουσιαστές, θα επανέλθει με λιγότερες διατάξεις. Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, ο Μπάιντεν θα εγκαταλείψει το σκέλος της κοινωνικής πολιτικής και της προοδευτικής φορολογικής μεταρρύθμισης και θα επιχειρήσει να περάσει ένα πακέτο περιβαλλοντικών μέτρων.

Ως προς το εκλογικό δικαίωμα, ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα σταματήσει να παλεύει για να διασφαλίσει την καρδιά της δημοκρατίας, το δικαίωμα του εκλέγειν». Ο προκάτοχος του Μπάιντεν, ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, είχε παραδεχθεί ότι το κόμμα του δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές, εκτός αν στις κάλπες προσέρχονται λιγότεροι ψηφοφόροι. Πάνω από 30 νομοθετήματα που περιορίζουν την πρόσβαση στις κάλπες έχουν ψηφιστεί από τοπικά κοινοβούλια αμερικανικών πολιτειών που ελέγχονται από Ρεπουμπλικανούς. Το νομοσχέδιο που ατύχησε στη Γερουσία θα πρόσφερε ομοσπονδιακή εποπτεία στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες υπάρχει ιστορικό φυλετικών διακρίσεων και θα διευκόλυνε την επιστολική ψήφο.

Μοναδική θετική εξέλιξη για τον Τζο Μπάιντεν ήταν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για παράδοση εγγράφων του Λευκού Οίκου στην επιτροπή που ερευνά τα συμβάντα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν οπαδοί του τέως προέδρου Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο επιχειρώντας να αποτρέψουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Δημοκρατικού προέδρου. Ο Τραμπ είχε επικαλεστεί το προνόμιο της εκτελεστικής εξουσίας για να εμποδίσει την παράδοση των εγγράφων, στα οποία ενδεχομένως καταγράφεται η εμπλοκή του στην εξωθεσμική εκτροπή. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η χώρα έχει έναν πρόεδρο κάθε φορά, ως εκ τούτου η απόφαση του νυν προέδρου να παραδοθούν τα έγγραφα υπερισχύει της επιθυμίας του προκατόχου του να κρατηθούν μυστικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT