Ευθύνες στον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο για συγκάλυψη περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης

Ευθύνες στον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο για συγκάλυψη περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης

Ευθύνες στον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ για τη διαχείριση τεσσάρων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ενόσω υπηρετούσε ως αρχιεπίσκοπος Μονάχου τις δεκαετίες του 1970 και 1980 επιρρίπτει έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ευθύνες στον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ για τη διαχείριση τεσσάρων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ενόσω υπηρετούσε ως αρχιεπίσκοπος Μονάχου τις δεκαετίες του 1970 και 1980 επιρρίπτει έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες. Η έκθεση είναι η πρώτη που εμπλέκει προσωπικά τον παραιτηθέντα Πάπα σε απόπειρα συγκάλυψης σεξουαλικού εγκλήματος. Το νομικό γραφείο που ανέλαβε την έρευνα ανακοίνωσε ότι ο Βενέδικτος αρνείται κατηγορηματικά κάθε ευθύνη.

Το πόρισμα αναμένεται να αναζωπυρώσει τα ερωτήματα γύρω από τη θητεία του πρώην καρδιναλίου Ράτσινγκερ στην έδρα του Αγίου Πέτρου και τον ρόλο του στη συγκάλυψη του παγκόσμιου σκανδάλου. Η αρχιεπισκοπή του Μονάχου και το νομικό γραφείο ανέφεραν ότι η ηγεσία της Εκκλησίας δεν γνώριζε το περιεχόμενο του πορίσματος μέχρι τη χθεσινή του δημοσιοποίηση. Το πόρισμα επιρρίπτει επίσης ευθύνες στον σημερινό αρχιεπίσκοπο Ράινχαρτ Μαρξ, μέλος της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του ανώτατου κλήρου και προβεβλημένο σύμμαχο του Πάπα Φραγκίσκου.

«Σε τέσσερα περιστατικά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο καρδινάλιος Ράτσινγκερ μπορεί να κατηγορηθεί για κακοδιαχείριση», ανέφερε ο Μάρτιν Πουχ, ένας από τους συντάκτες του πορίσματος. Δύο από τις υποθέσεις αυτές έχουν δράστες τους ιερείς που υπηρετούσαν την εποχή της θητείας του Ράτσινγκερ στο Μόναχο. Παρότι η ποινική δικαιοσύνη της Βαυαρίας καταδίκασε τους ιερείς, η αρχιεπισκοπή επέλεξε να μην τους στερήσει τις ποιμαντικές τους ευθύνες, χωρίς περιορισμούς στις δραστηριότητές τους και στις επαφές τους με ανηλίκους. Αλλο περιστατικό αφορά ιερέα, ο οποίος παρότι καταδικάστηκε από δικαστήριο εκτός Γερμανίας, τοποθετήθηκε στην αρχιεπισκοπή του Μονάχου. Οπως αποδεικνύει το πόρισμα, ο Ράτσινγκερ γνώριζε για την ποινική προϊστορία του συγκεκριμένου ιερέα.

Νέα έκθεση εμπλέκει προσωπικά τον παραιτηθέντα Πάπα σε απόπειρα συγκάλυψης σεξουαλικού εγκλήματος.

Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το 2010, την επικαιρότητα είχε απασχολήσει η υπόθεση παιδεραστή ιερέα, του οποίου τη μετάθεση στο Μόναχο για «θεραπεία» είχε εγκρίνει ο ίδιος ο Ράτσινγκερ το 1980. Ο ιερέας συνέχισε να εκπληρώνει τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα, έως ότου συνελήφθη και καταδικάστηκε το 1986 σε ποινή φυλάκισης με αναστολή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου αγοριού.

Ο Ούλριχ Βασλ, ένας από τους συντάκτες του πορίσματος, υπογραμμίζει ότι ο ισχυρισμός του επίτιμου Πάπα για δήθεν απουσία του από τη σύσκεψη για τη μετάθεση του ιερέα στο Μόναχο δεν ευσταθεί. Ο σημερινός αρχιεπίσκοπος Μονάχου Ράινχαρτ Μαρξ υπέβαλε πέρυσι την παραίτησή του στην Αγία Εδρα, χωρίς αυτή να γίνει δεκτή, για την «καταστροφική διαχείριση» του σκανδάλου, όπως ο ίδιος ανέφερε στην πρωτοφανή για τα χρονικά της Εκκλησίας επιστολή παραίτησής του. «Το σκάνδαλο έχει φέρει την Εκκλησία σε αδιέξοδο», ανέφερε σε αυτήν ο Μαρξ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε αρνηθεί την παραίτηση του Μαρξ, αναφέροντας ωστόσο ότι οι επίσκοποι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την «καταστροφή» του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Εκθεση του 2018 κατέληξε ότι τουλάχιστον 3.677 άνθρωποι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από Ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς στη Γερμανία μεταξύ 1946 και 2014. Περισσότερα από τα μισά θύματα είχαν ηλικία μικρότερη των 13 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT