Μπόρις Τζόνσον: Σε στάση αναμονής οι υπουργοί του

Μπόρις Τζόνσον: Σε στάση αναμονής οι υπουργοί του

Δημοσίως τον στηρίζουν, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αναληθείς και περίεργους χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Επιχειρηματικότητας, Κουαζί Κουαρτένγκ, τους ισχυρισμούς βουλευτών ότι εκβιάστηκαν και πιέστηκαν από εκπροσώπους της κυβέρνησης να υποστηρίξουν τον πανταχόθεν βαλλόμενο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Προχθές βουλευτής, ο οποίος αυτομόλησε στο κόμμα των Εργατικών, κατήγγειλε ότι συνάδελφοί του τον απείλησαν ότι η περιφέρειά του θα χάσει την κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή νέου σχολείου αν ο ίδιος δεν ταχθεί υπέρ της παραμονής του Τζόνσον στον θώκο του.

Εκβιασμός με κονδύλια

Ο Ουίλιαμ Ραγκ, επικεφαλής της επιτροπής δημόσιας διοίκησης και συνταγματικών υποθέσεων, επιβεβαίωσε ότι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υφίστανται πιέσεις εξαιτίας της επιθυμίας τους να ανατρέψουν τον πρωθυπουργό. «Εχω υπάρξει βουλευτής για 12 χρόνια και δεν έχω ακούσει ποτέ ανάλογους ισχυρισμούς περί εκβιασμών. Το βρίσκω περίεργο», δήλωσε ο υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky και πρόσθεσε: «Το βρίσκω πολύ απίθανο οι αιτιάσεις να ευσταθούν». Οπως εξήγησε, δεν είναι δυνατόν να παρακρατηθούν χρήματα από κοινότητες λόγω της συμπεριφοράς των βουλευτών. «Το βρίσκω περίεργο γιατί το γραφείο δεοντολογίας δεν έχει εξουσία όσον αφορά τη διανομή κονδυλίων», κατέληξε.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, 41 ετών και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, 46 ετών, φαβορί για τυχόν διαδοχή του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο Τζόνσον, ο οποίος κέρδισε το 2019 με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Συντηρητικών τα τελευταία τριάντα χρόνια, αγωνίζεται τώρα να κρατηθεί στην πρωθυπουργία έπειτα από σειρά σκανδάλων για πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω σκληρού lockdown το 2020. Ο Τζόνσον έχει ζητήσει επανειλημμένα συγγνώμη, λέγοντας ότι δεν γνώριζε τη διοργάνωσή τους. Ωστόσο, ήταν παρών σε ένα από αυτά, τον Μάιο του 2020, όταν οι συμμετέχοντες εκλήθησαν να φέρουν ο καθένας το αλκοόλ της αρεσκείας του.

Οι βασικοί εσωκομματικοί του αντίπαλοι που θα μπορούσαν να τον διαδεχθούν είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, 41 ετών και η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, 46 ετών. Αμφότεροι όμως στηρίζουν δημοσίως τον Τζόνσον, τηρώντας στάση αναμονής μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Από την Αυστραλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η Τρας είπε ότι στηρίζει 100% τον πρωθυπουργό. «Θέλω να συνεχίσει όσο το δυνατόν περισσότερο να ασκεί τα καθήκοντά του. Κάνει υπέροχη δουλειά. Δεν τίθεται θέμα νέας ηγεσίας».

Διχασμένη η Σκωτία

Σε μια άλλη εξέλιξη, διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη της Σκωτίας, καθώς οι ψηφοφόροι τάσσονται κατά 46% υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο με 46% να αντιτίθενται στην προοπτική, ενώ 8% είναι αναποφάσιστοι. Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας κέρδισαν 1% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ οι πολέμιοι έχασαν δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT