Χωρίς μανίκια ο Τζόνσον ψάχνει να βρει άσο…

Χωρίς μανίκια ο Τζόνσον ψάχνει να βρει άσο…

Κρίσιμη εβδομάδα για την παραμονή του στην πρωθυπουργία ή την αποκαθήλωση

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να κριθεί η παραμονή ή μη του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, καθώς η αρμόδια αξιωματούχος που έχει αναλάβει να συντάξει την έκθεση για τις παράνομες συναθροίσεις κυβερνητικών στελεχών στη διάρκεια του lockdown, Σου Γκρέι, δήλωσε ότι θα δημοσιοποιήσει το πόρισμά της το νωρίτερο αύριο. Η μικρή καθυστέρηση οφείλεται στη συγκέντρωση νέων στοιχείων, που προέκυψαν από τη μαρτυρία, π.χ., του άλλοτε στενού συνεργάτη του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε «Νέμεσί» του.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρεί ότι όσο παρατείνεται η αγωνία τόσο φθείρεται ο ίδιος και μεγαλώνει ο κίνδυνος για μια επιτυχημένη εξέγερση στο εσωτερικό του κόμματός του, των Συντηρητικών. Η διαδικασία αμφισβήτησής του περνά μέσα από την αποκαλούμενη Επιτροπή 1922 και τον επικεφαλής της, σερ Γκρέιχαμ Μπρέιντι, ο οποίος έχει την ευχέρεια να ζητήσει ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων μόλις εξασφαλίσει τις (τουλάχιστον) 54 επιστολές βουλευτών που απαιτούνται για την ενεργοποίηση της διαδικασίας. Προς το παρόν είναι άγνωστος ο αριθμός των επιστολών που έχει στα χέρια του. Πάντως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να διασωθεί, όπως άλλωστε είχε συμβεί τον Δεκέμβριο του 2018 με την προκάτοχό του Τερέζα Μέι, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με πρόταση μομφής αλλά επιβίωσε πολιτικά στη σχετική ψηφοφορία.

O ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίζεται αγκιστρωμένος στην καρέκλα του. Στην αρχή ισχυρίστηκε ότι νόμιζε πως συμμετέχει σε συγκέντρωση εργασίας, μετά ότι δεν ήξερε ότι δεν επιτρέπεται η συγκεκριμένη συνάθροιση, ενώ ο ίδιος είχε εκπονήσει τους κανόνες του lockdown, και στη συνέχεια επέμεινε ότι δεν είπε ψέματα και πως ουδείς τον προειδοποίησε ότι διαπράττει κάτι παράνομο. Ηρθε όμως ο Κάμινγκς να τον διαψεύσει, λέγοντας ότι ενώ γνώριζε πως η συγκέντρωση παραβίαζε τους περιορισμούς λόγω πανδημίας, ο πρωθυπουργός ενέκρινε τη διοργάνωσή της. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι έχει γραπτά τεκμήρια για την προειδοποίηση που έλαβε ο Τζόνσον, την οποία επρόκειτο να παραδώσει στη Σου Γκρέι.

Παρά το δυσμενές κλίμα και τον κλοιό που σφίγγει γύρω του, ο πρωθυπουργός δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει εκβιασμούς και απειλές εις βάρος επίδοξων αμφισβητιών του. Την περασμένη Πέμπτη ήρθαν στην επιφάνεια καταγγελίες απλών βουλευτών για μπούλινγκ από κυβερνητικά στελέχη, που τους απείλησαν με συνέπειες αν καταψηφίσουν τον Τζόνσον. Ενας εξ αυτών, ο οποίος αποσκίρτησε στους Εργατικούς εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, ανέφερε στο BBC πως του διεμήνυσαν ότι η εκλογική του περιφέρεια δεν θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την κατασκευή νέου σχολείου.

Oλα τα βλέμματα στραμμένα στη Σου Γκρέι, την αρμόδια αξιωματούχο που θα αποφανθεί για τις παράνομες συναθροίσεις κυβερνητικών στελεχών στη διάρκεια του lockdown.

Στο μεταξύ, η καλλιτέχνις Τρέισι Εμιν ζήτησε να ξεκρεμάσουν έργο της, με τη φράση «Περισσότερο πάθος» γραμμένη με φως νέον, από την πρωθυπουργική κατοικία, γιατί θεωρεί ότι το νέον είναι ταυτισμένο με την εορταστική ατμόσφαιρα των πάρτι. «Δεν χρειάζονται περισσότερο πάθος, αλλά να μάθουν να συμπάσχουν», ήταν το σχόλιό της.

Χαλάρωση και BBC

Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα προς όφελός του, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, μια εξαγγελία που ικανοποιεί μεγάλο κομμάτι των Τόρις. Παρόμοιο στόχο είχε η δημοσιοποίηση της πρόθεσής του να «παγώσει» το ανταποδοτικό τέλος του BBC για δύο χρόνια προκειμένου, όπως ειπώθηκε, να ανακουφιστούν τα ασθενέστερα στρώματα. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια εκστρατεία αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα σκάνδαλα των πάρτι, αλλά και μια εκδικητική πράξη εις βάρος του BBC, το οποίο ανέκαθεν είχε σκληρή γραμμή έναντι των Συντηρητικών. Ειδικά η κάλυψη του δημοψηφίσματος για το Brexit ενίσχυσε την καχυποψία των Τόρις προς τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Tο σαιξπηρικό δράμα που εξυφαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες στο Λονδίνο τα έχει όλα: σκάνδαλα, προδοσίες, έρωτες, πάθη κι εκδίκηση. Ισως γι’ αυτό τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου είναι εσχάτως γεμάτα έμπνευση και τα σόσιαλ μίντια βρίθουν χιουμοριστικών αναρτήσεων.

«Για το όνομα του Θεού, φύγε», ήταν η δήλωση πρώην υπουργού του για το Brexit, του Ντέιβιντ Ντέιβις, που φιλοξένησαν οι περισσότερες εφημερίδες. «”Ουδείς με προειδοποίησε ότι το πάρτι παραβίαζε τους κανόνες”, λέει ο άνθρωπος που όρισε τους κανόνες»· αυτός ήταν ο σκωπτικός τίτλος του Independent. «Ο πρωθυπουργός κατηγορείται ότι επιτέθηκε στο BBC για να σώσει το τομάρι του», έγραψε ο Guardian. «Επιχείρηση “Σώστε τον Μπόρις”», ήταν το πρωτοσέλιδο της Daily Mail.

Ποιος θα είναι ο «Βρούτος»;

Yπάρχει «Βρούτος» στο κόμμα των Συντηρητικών; Αυτή είναι η απορία που διατυπώνουν αρθρογράφοι των New York Times για το ενδεχόμενο μιας εσωκομματικής συνωμοσίας εις βάρος του Μπόρις Τζόνσον. Οι βασικοί υποψήφιοι που θα μπορούσαν να τον αμφισβητήσουν ευθέως είναι ο φιλόδοξος υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας. Προς το παρόν, όμως, οι βασικοί υπουργοί στοιχίζονται γύρω του και αφήνουν στους απλούς βουλευτές τη βρώμικη δουλειά της υπονόμευσης. Οι ίδιοι περιμένουν να δουν πόσο επιβαρυντική θα είναι η έρευνα για τα πεπραγμένα του πρωθυπουργού, πόσο θα μειωθεί η απήχηση των Τόρις στις δημοσκοπήσεις και αν θα αναδυθεί κάποιο σαφές φαβορί για τη διαδοχή του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Independent, πάντως, τα δύο τρίτα των Βρετανών πιστεύουν ότι ο Mπόρις Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί. Αν δει κανείς ιστορικά τη δημοτικότητά του, που έχει βυθιστεί στο 23%, είναι χαμηλότερη ακόμη και από εκείνη της Μάργκαρετ Θάτσερ (26%) και του Τόνι Μπλερ (35%) λίγες εβδομάδες πριν από την παραίτησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT