Συνάντηση Ταλιμπάν – δυτικών διπλωματών στο Όσλο

Συνάντηση Ταλιμπάν – δυτικών διπλωματών στο Όσλο

Συνάντηση στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας είχαν σήμερα αντιπροσωπείες των Ταλιμπάν και δυτικών διπλωματών. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη των Ταλιμπάν στην Ευρώπη έπειτα από τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2021.

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση στο Όσλο, την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, είχαν σήμερα αντιπροσωπείες των Ταλιμπάν και δυτικών διπλωματών. Θέμα των συνομιλιών: η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν αλλά και η κατάσταση αναφορικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα τα οποία έχουν δεχθεί απανωτά πλήγματα έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το περασμένο καλοκαίρι. 

Κατά την πρώτη τους επίσκεψη σε ευρωπαϊκό έδαφος αφότου επέστρεψαν στην εξουσία, οι Ταλιμπάν ήταν προγραμματισμένο να έχουν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο Όσλο με διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νορβηγία.  

Σημειωτέων πως επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν είναι ο Amir Khan Muttaqi τον οποίο έχουν οι ίδιοι ορίσει νέο υπουργό Εξωτερικών του Αφγανιστάν. Στην ίδια αντιπροσωπεία συμμετέχουν όμως και ακόμη πιο ακραίοι ισλαμιστές όπως για παράδειγμα ο Anas Haqqani του δικτύου Haqqani.

Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια που χρηματοδοτούσε περίπου το 80% του αφγανικού προϋπολογισμού έχει διακοπεί από τα γεγονότα του Αυγούστου του 2021 και έπειτα, με αποτέλεσμα πλέον περίπου 23 εκατομμύρια Αφγανοί, πάνω από το 50% του πληθυσμού της χώρας, να βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας. 

Με πληροφορίες από AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT