Επίδειξη ενότητας από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας

Επίδειξη ενότητας από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας

Ενδεχόμενη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που επιδιώκει ο Βλαντιμίρ Πούτιν – την πιο γρήγορη και μαζική επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεχόμενη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που επιδιώκει ο Βλαντιμίρ Πούτιν – την πιο γρήγορη και μαζική επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοινώνοντας ένα πακέτο μέτρων για τη στήριξη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με φόντο την ουκρανική κρίση: η Δανία στέλνει φρεγάτα και F-16 στη Λιθουανία, η Ισπανία ενισχύει τη Βουλγαρία με τέσσερα αεροπλάνα και τρία πλοία, η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία και η Συμμαχία ενισχύει τη ναυτική παρουσία της στη Βαλτική.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης προχώρησαν σε επίδειξη ενότητας έναντι της Ρωσίας. Πάντως, στη χθεσινή συνεδρίασή τους, όπου συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ευρωπαίοι δεν θα αποσύρουν το διπλωματικό προσωπικό τους από την Ουκρανία, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος να δραματοποιούμε την κατάσταση».

Στέλνουν στρατιωτικές ενισχύσεις σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και πρόσθετη οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.

Τους πιο σκληρούς τόνους έναντι της Ρωσίας υιοθετεί για την ώρα η Βρετανία, η οποία έστειλε πρόσφατα πολεμικό υλικό και στρατιωτικούς συμβούλους στο Κίεβο. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε χθες τη Μόσχα ότι, αν εισβάλει στην Ουκρανία, θα αντιμετωπίσει μια «νέα Τσετσενία». Το Σαββατοκύριακο, το Φόρεϊν Οφις είχε ανακοινώσει ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να εγκαταστήσει πραξικοπηματικά κυβέρνηση ανδρεικέλων στο Κίεβο με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή και ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού Γεβγέν Μουράγεφ, σενάριο που διαψεύστηκε από τον ίδιο τον Ουκρανό πολιτικό, χαρακτηρίστηκε «ηλιθιότητα» από τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου προέδρου και αμφισβητήθηκε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Παρά την τεταμένη ατμόσφαιρα, η διπλωματία δεν έχει παραδώσει τα όπλα. Αύριο θα συναντηθούν στο Παρίσι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν στο «πλαίσιο της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία) προς αναζήτηση προόδου στην προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του Ουκρανικού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT