Γαλλία: «Ελεγχόμενη» η δημοσκοπική πτώση του Μακρόν

Γαλλία: «Ελεγχόμενη» η δημοσκοπική πτώση του Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος –εφόσον καταθέσει υποψηφιότητα– θα αναδειχθεί νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών με 25%.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Υποχωρεί η πρόθεση ψήφου υπέρ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με τα ποσοστά αποδοχής του να βρίσκονται στο 37%, τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από αυτά του Δεκεμβρίου, με τις προεδρικές εκλογές στη χώρα να απέχουν μόλις τρεις μήνες. Παρότι ο Μακρόν συνεχίζει να καλλιεργεί το μυστήριο της καθόδου του –ή μη– στις εκλογές, αρνούμενος χθες να απαντήσει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, η δημοσκόπηση αυτή που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην οικονομική εφημερίδα Journal du Dimanche καταγράφει τη σημαντικότερη πτώση της πρόθεσης ψήφου υπέρ του. Τα ποσοστά του Μακρόν βρίσκονται ωστόσο σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνα των προκατόχων του, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, στην αντίστοιχη χρονική περίοδο των θητειών τους. Ο σημερινός πρόεδρος συνεχίζει να εμφανίζεται ως νικητής –εφόσον κατέβει– του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της 10ης Απριλίου, με 25%. Ο Μακρόν, όπως επισημαίνει σε χθεσινό της άρθρο η Le Monde, είναι «παιδί της ψηφιακής εποχής». Οταν οι προκάτοχοί του ζούσαν στον ρυθμό της τηλεόρασης, ο αρχηγός του κράτους ακολουθεί τον φρενήρη ρυθμό των κοινωνικών δικτύων.

Ολοι περίμεναν ότι ο Μακρόν θα ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του αμέσως μετά την ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, στις 19 Ιανουαρίου, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. Το Μέγαρο των Ηλυσίων θεώρησε, όμως, ότι θα ήταν άκαιρο εν μέσω του πανδημικού κύματος της «Ομικρον». Επόμενος πιθανός σταθμός είναι η άρση των περιοριστικών μέτρων, που αναμένεται να ανακοινωθεί μεταξύ 2 και 16 Φεβρουαρίου. Το χρονοδιάγραμμα για την υποψηφιότητα Μακρόν αρχίζει όμως να στενεύει, καθώς η όποια ανακοίνωση θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου οι συνεργάτες του να συγκεντρώσουν τις 500 υπογραφές εκλεγμένων πολιτικών παραγόντων που απαιτούνται για κατάθεση υποψηφιότητας. Μπροστά στη δημοσκοπική πτώση ο Μακρόν εγκατέλειψε την ενωτική ρητορική του, επιδεικνύοντας διχαστικό πρόσωπο απέναντι στους ανεμβολίαστους. Η όξυνση αποτελεί προσπάθεια συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του, υποστηρίζει στη Le Monde συνεργάτης του προέδρου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT