Ιταλία: Εκλογές χωρίς υποψηφίους, «κλειδί» ο Ντράγκι

Ιταλία: Εκλογές χωρίς υποψηφίους, «κλειδί» ο Ντράγκι

Λευκό από τα κόμματα που ελέγχουν το 90% των εδρών Βουλής και Γερουσίας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Μια εκλογική αναμέτρηση τυλιγμένη σε πυκνή ομίχλη άρχισε χθες στην Ιταλία, με στόχο την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας για την επόμενη επταετία. Σπανίως στην ιστορία της Ιταλίας ο πρόεδρος έχει αναδειχθεί από τον πρώτο γύρο (έτσι είχαν εκλεγεί οι Φραντσέσκο Κοσίγκα και Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι), αλλά αυτό που συνέβη χθες ήταν το άλλο άκρο. Ο πρώτος γύρος έγινε… χωρίς υποψηφίους.  Τα κόμματα που ελέγχουν το 90% των εδρών της Βουλής και της Γερουσίας, των δύο σωμάτων που ψηφίζουν για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας, έριξαν «λευκό». Το ίδιο αναμένεται να κάνουν και στη σημερινή και στην αυριανή ψηφοφορία, ενώ το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Πέμπτη, κατά την τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Μέχρι τότε υπάρχει ελπίδα ότι θα έχει διευκρινισθεί και ποιοι είναι οι υποψήφιοι. Το όνομα που κυριαρχεί είναι αυτό του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εμφανίζεται διαθέσιμος να μεταπηδήσει στην προεδρία. Η απόσυρση του επικεφαλής της Κεντροδεξιάς, του 85χρονου Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το Σάββατο, άφησε στο ρινγκ ως βαρύ όνομα μόνο το όνομα του Ντράγκι. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, εξακολουθεί να ζητάει από τον Ντράγκι να παραμείνει στην πρωθυπουργία και οι σχολιαστές περιμένουν να δουν αν το βέτο του Σαλβίνι στη μετάβαση Ντράγκι στην προεδρία είναι πραγματικό ή εντάσσεται στα φρενήρη παζάρια των ημερών.

Η θητεία ως πρωθυπουργού

Ο Ντράγκι διορίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από τον πρόεδρο Ματαρέλα ως επικεφαλής κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, της οποίας η θητεία διαρκεί το αργότερο έως το 2023. Θεωρείται απίθανο ο τεχνοκράτης Ντράγκι να κατέβει υποψήφιος σε βουλευτικές εκλογές. Αντιθέτως, αν μεταπηδήσει στην προεδρία, θα διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην πολιτική ζωή της Ιταλίας για επτά χρόνια ακόμη.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Πέμπτη, κατά την τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά, ενδεχόμενη μετάβαση του Ντράγκι στην προεδρία θα σημάνει το τέλος της παρούσας κυβέρνησης, η οποία οικοδομήθηκε με συγκολλητική ουσία αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο. Είναι πολλοί οι βουλευτές που απεύχονται πρόωρες εκλογές και θεωρείται πιθανό στη «ζυγαριά» των έντονων πολιτικών διεργασιών αυτής της εβδομάδας να περιλαμβάνεται κάποιου είδους συμφωνία για παράταση ζωής της κυβέρνησης.

Η προσωπικότητα και οι διεθνείς διασυνδέσεις του Ντράγκι, που έχει υπάρξει διοικητής της ΕΚΤ, λειτουργούν καθησυχαστικά ως προς τις διεθνείς αγορές. Η Ιταλία αναμένεται να λάβει περί τα 200 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, διαδικασία που καθίσταται πιο ομαλή με τον Ντράγκι στην πρωθυπουργία.

Προσήλθαν με COVID-19

Μεταξύ των βουλευτών και γερουσιαστών που προσήλθαν χθες στην πρώτη ψηφοφορία περιλαμβάνονται και 14 που είτε νοσούν από COVID-19 είτε βρίσκονται σε καραντίνα. Γι’ αυτούς στήθηκε ειδική κάλπη «drive through» στο πάρκινγκ της Βουλής, επιτρέποντάς τους να ψηφίσουν χωρίς να εξέλθουν από τα οχήματά τους. Η δυνατότητα αυτή δεν δόθηκε σε βουλευτή που είναι αντίθετη στους εμβολιασμούς, δεδομένου ότι ούτε νοσεί ούτε βρίσκεται σε καραντίνα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT