Ουκρανία: Ευρωπαίοι και Βρετανοί αξιωματούχοι πάνε Κίεβο

Ουκρανία: Ευρωπαίοι και Βρετανοί αξιωματούχοι πάνε Κίεβο

Κορυφαία στελέχη της Κομισιόν και η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν επισκέψεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, εν μέσω της έντασης με τη Ρωσία.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διήμερη επίσκεψη στην πρωτεύουσα, Κίεβο (26-27 Ιανουαρίου), θα πραγματοποιήσει ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Ολιβέρ Βάρχελι, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση για την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, η επίσκεψη του Όλιβερ Βάρχελι στο Κίεβο, σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ΕΕ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την υποστήριξη της κοινωνικοοικονομικής ανθεκτικότητας της χώρας. 

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα οφέλη του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ουκρανίας, μέσω της ενίσχυσης της συνδεσιμότητας, της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, της οικονομικής μετάβασης για τις αγροτικές περιοχές, της ενεργειακής απόδοσης και της ψηφιακής τεχνολογίας. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η περαιτέρω ενσωμάτωση της Ουκρανίας με την ΕΕ, βάσει της Συμφωνίας Σύνδεσης, θα συζητηθούν επίσης.

Λίγα 24ωρα αργότερα ωστόσο, αναμένεται να βρεθεί στο Κίεβο και η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας. 

«Θα επισκεφθώ την Ουκρανία την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε σήμερα η ίδια μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Μια περαιτέρω στρατιωτική εισβολή από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα ήταν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος και θα είχε σοβαρό κόστος στην οικονομία της Ρωσίας», συνέχισε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ.

Όταν πάντως ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποστολής βρετανικών στρατευμάτων εντός των ουκρανικών συνόρων, η Τρας το απέκλεισε μεν, διευκρινίζοντας δε ότι η Μεγάλη Βρετανία εργάζεται για να εξασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα διαθέτει τα αμυντικά όπλα και την εκπαίδευση που χρειάζεται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT