Δύση – Ρωσία: Ανταλλάσσουν φραστικά «πυρά» και προειδοποιήσεις

Δύση – Ρωσία: Ανταλλάσσουν φραστικά «πυρά» και προειδοποιήσεις

Η ένταση παραμένει στο κόκκινο γύρω από την Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν «πυρά» υπό μορφή προειδοποιήσεων.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποιήσεις για τα «χειρότερα» που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν εάν η μία ή η άλλη πλευρά επιλέξει να κλιμακώσει, ανταλλάσσουν τα τελευταία 24ωρα με αυξημένη ένταση Ρωσία και Δύση, με φόντο την Ουκρανία. 

Οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μέταλλα από τη Ρωσία, σε περίπτωση που αποσυνδέσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος της ρωσικής άνω βουλής, Νικολάι Ζουραβλιόφ.

«Το SWIFT είναι ένα σύστημα πληρωμών, είναι μια υπηρεσία. Για αυτό, εάν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε και εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά και οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα… Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζουραβλιόφ.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, σε περίπτωση που εισβάλλουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι έχει βλέψεις να ανασυστήσει τη μεγάλη Ρωσία, βάζοντας στο στόχαστρό του άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για να ξαναχτίσει αυτό που ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε παλιά σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. 

Συνεχίζοντας, ο Τζόνσον κάλεσε τους ευρωπαίους να είναι έτοιμοι να επιβάλλουν ένα νέο πακέτο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην περίπτωση που εκείνη εισβάλει στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η ενότητα της Δύσης θα βοηθήσει στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.

«Έχουμε έτοιμο ένα σκληρό πακέτο κυρώσεων και αυτό που πιστεύω ότι θα ήταν δίκαιο να πούμε είναι ότι θέλουμε να δούμε τους ευρωπαίους φίλους μας έτοιμους να θέσουν αυτό το πακέτο μόλις υπάρξει οποιαδήποτε εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Τζόνσον στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ενώ περίπου την ίδια ώρα οι ηγέτες της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ετοιμάζονταν να συναντηθούν στο Βερολίνο.

«Εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα διστάσουμε να ενισχύσουμε τις εθνικές μας κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση σε ό,τι μπορεί να κάνει ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ ) Πούτιν και η Βουλή (των Κοινοτήτων) θα ακούσει σύντομα περισσότερα για αυτό», τόνισε ο Τζόνσον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT