Ιράν: Κάθειρξη οχτώ ετών σε 36χρονο Γάλλο που κατηγορείται για «κατασκοπεία»

Ιράν: Κάθειρξη οχτώ ετών σε 36χρονο Γάλλο που κατηγορείται για «κατασκοπεία»

Ο 36χρονος Γάλλος Μπενζαμέν Μπριέρ καταδικάστηκε σε φυλάκιση οχτώ ετών στο Ιράν με την κατηγορία της «κατασκοπείας». Για «ομηρεία» που ως στόχο έχει την άσκηση πολιτικών πιέσεων, κάνει λόγο ο δικηγόρος του. Αντιδράσεις και από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπενζαμέν Μπριέρ είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2020, ενώ ταξίδευε κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Τουρκμενιστάν. 

Από την πρώτη στιγμή, εκείνος κατηγορήθηκε από τις ιρανικές Αρχές για «κατασκοπεία» και οδηγήθηκε στη φυλακή. Ο ίδιος έχει βέβαια αρνηθεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ έχει πια προχωρήσει και σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος. 

Ο δικηγόρος του 36χρονου Γάλλου υποστηρίζει πως η δίκη σε βάρος του πελάτη του, που καταδικάστηκε – όπως έγινε γνωστό σήμερα – σε οχτώ χρόνια κάθειρξη, είναι «πολιτικά υποκινούμενη», ενώ και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αποκηρύσσοντας την απόφαση της ιρανικής δικαιοσύνης ως «απαράδεκτη» και μιλώντας για «αβάσιμες» κατηγορίες.  

Ο Μπενζαμέν Μπριέρ ταξίδευε με βανάκι, προβάλλοντας στιγμιότυπα από το ταξίδι του και σε social media, μέσω Instagram. Όλα αυτά έως και την στιγμή κατά την οποία συνελήφθη την άνοιξη του 2020 από τους Ιρανούς κοντά στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν.  

Η οικογένεια του 36χρονου υποστηρίζει πως εκείνος είναι ένας απλός τουρίστας που διώκεται αδίκως, ενώ ο δικηγόρος κάνει λόγο για υπόθεση «ομηρείας» που ως στόχο έχει την άσκηση πολιτικών πιέσεων, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως ο 36χρονος Μπενζαμέν Μπριέρ είναι μόνο ένας από τους πολλούς δυτικούς που έχουν κατα καιρούς συλληφθεί στο Ιράν ως «κατάσκοποι». 

Με πληροφορίες από AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT