ΔΝΤ: Προβλέπει επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης το 2022 λόγω Όμικρον και υψηλό πληθωρισμό

ΔΝΤ: Προβλέπει επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης το 2022 λόγω Όμικρον και υψηλό πληθωρισμό

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα τις νέες προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2022, που αναμένονται χαμηλότεροι, αλλά και για τον πληθωρισμό, που αναμένεται να παραμείνει στα ύψη.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο χαμηλά από όσο αναμένετο μέχρι πρότινος τοποθετεί τελικώς τις νέες προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2022 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κι αυτό λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον που έχει αλλάξει τα δεδομένα επί τα χείρω. 

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ «βλέπει» ανάπτυξη της τάξεως του 4,4% διεθνώς για το 2022 (από 5,9% το 2021), αναθεωρώντας ελαφρώς προς τα κάτω παλαιότερες προβλέψεις του, αν και υπογραμμίζει πως τα εμπόδια που έχει φέρει η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού το πιο πιθανό είναι θα αρχίσουν να «ξεθωριάζουν» από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και έπειτα. 

«Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει στο 2022 ούσα σε πιο αδύναμη θέση από όσο αναμένετο», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον απειλεί να πάει πιο πίσω τον δρόμο προς την ανάκαμψη».  

Δεν είναι, βέβαια, μόνο η Όμικρον που προβληματίζει. Είναι παράλληλα και οι γεωπολιτικές εντάσεις που έχουν κλιμακωθεί με φόντο την συνεχιζόμενη κόντρα Δύσης – Ρωσίας για Ουκρανία και Ανατολική Ευρώπη. 

Το ΔΝΤ πάντως από την πλευρά του βλέπει τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Κίνα να μπαίνουν φέτος σε τροχιά μεγαλύτερης επιβράδυνσης των δικών τους ρυθμών ανάπτυξης, πράγμα που ισχύει και για τις περισσότερες άλλες οικονομίες (ευρωζώνη, Γερμανία κ.ά.) με εξαίρεση εκείνες της Ινδίας και της Ιαπωνίας. 

Πιο συγκεκριμένα, οι προβλέψεις, που έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, πλέον «μιλούν» για ρυθμό ανάπτυξης 4% στις ΗΠΑ (από 5,6% πέρυσι), 4,8% στην Κίνα (από 8,1% πέρυσι) και 3,9% στην ευρωζώνη (από 5,2% πέρυσι).  

Όσο για τον εφιάλτη του πληθωρισμού, εκείνος αναμένεται πως θα συνεχίσει να είναι σε υψηλά επίπεδα για όλη τη διάρκεια του 2022, με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις υψηλές τιμές της ενέργειας να παραμένουν, προτού αρχίσει τελικώς να υποχωρεί το 2023. 

Παράλληλα, «ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εκτιμάται ότι αυξήθηκε το 2021 κατά περίπου 70 εκατομμύρια» όπως σημειώνεται. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT