Δύση – Ρωσία: Νέο σημείο τριβής το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων «προσωπικά» στον Πούτιν

Δύση – Ρωσία: Νέο σημείο τριβής το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων «προσωπικά» στον Πούτιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις προσωπικά στον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία. «Πολιτικά καταστροφική αλλά όχι επώδυνη» μια τέτοια κίνηση: η απάντηση του Κρεμλίνου.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις προσωπικά στον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν εάν η Μόσχα επιτεθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Σημειωτέων πως οι ΗΠΑ έχουν όντως στο παρελθόν επιβάλει κυρώσεις προσωπικά κατά ξένων ηγετών όπως ήταν για παράδειγμα ο Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας, ο Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη και ο Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Άμεση ήρθε όμως και η απάντηση του Κρεμλίνου που έσπευσε να αποκηρύξει ως «πολιτικά καταστροφική αλλά όχι επώδυνη» μια τέτοια κίνηση.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οποιαδήποτε δυτική κίνηση για επιβολή κυρώσεων προσωπικά στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, μια ιδέα που έριξαν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για την περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα είναι πολιτικά καταστροφική, αλλά όχι επώδυνη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως οι Αμερικανοί πολιτικοί, που μιλούν για ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος προσωπικά του ιδίου του Πούτιν, δεν έχουν αρκετές ειδικές γνώσεις για το θέμα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα πως η Μόσχα δεν θέλει να επιμηκυνθούν οι συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία με το να συμπεριληφθούν σε αυτές η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε, επίσης, τη θέση της Μόσχας ότι θα λάβει «κατάλληλα μέτρα», αν δεν λάβει εποικοδομητική απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει.

Η Ρωσία περιμένει από την Ουάσινγκτον να απαντήσει γραπτώς αυτή την εβδομάδα στις προτάσεις της για εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως η Ουκρανία δεν έχει αντιρρήσεις αναφορικά με τις απαντήσεις που οι ΗΠΑ θα στείλουν στη Ρωσία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αποφυγή μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Ο Κουλέμπα δήλωσε επίσης πως η Ρωσία προσπαθεί να σπείρει τον πανικό στην Ουκρανία. 

Στο μεταξύ, η Ρωσία πραγματοποίησε σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια και ανέπτυξε περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία για ασκήσεις τον ερχόμενο μήνα, την ώρα που αξιωματούχοι ετοιμάζονται για τετραμερείς συνομιλίες Γαλλίας – Γερμανίας – Ρωσίας – Ουκρανίας (του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας) στο Παρίσι σχετικά με τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως ανέπτυξε στη Λευκορωσία μονάδα αλεξιπτωτιστών σήμερα, μια ημέρα αφού είχε μεταφέρει στη χώρα αυτή δυνάμεις πυροβολικού και πεζοναύτες ενόψει των κοινών ρωσικών-λευκορωσικών στρατιωτικών ασκήσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκεί τον ερχόμενο μήνα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρωσία στέλνει στη Λευκορωσία και μαχητικά Su-35.

Η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία, βόρεια της Ουκρανίας, δημιουργεί ένα νέο μέτωπο για ενδεχόμενη επίθεση, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Με πληροφορίες από France24, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT