ΗΠΑ: Παραίτηση δικαστή αλλάζει τους συσχετισμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο υπέρ των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Παραίτηση δικαστή αλλάζει τους συσχετισμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο υπέρ των Δημοκρατικών

Προς συνταξιοδότηση οδεύει, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, ο 83χρονος Αμερικανός δικαστής Στίβεν Μπρέιερ, το μέλλον του οποίου αναμένεται όμως να επηρεάσει και τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλάζοντας τους συσχετισμούς των δυνάμεων στο Ανώτατο Δικαστήριο υπέρ των Δημοκρατικών και του Τζο Μπάιντεν.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς συνταξιοδότηση οδεύει, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα τα οποία μένει να επιβεβαιωθούν, ο 83χρονος Αμερικανός δικαστής Στίβεν Μπρέιερ, το μέλλον του οποίου αναμένεται όμως να επηρεάσει και τις πολιτικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλάζοντας τους συσχετισμούς των δυνάμεων στο Ανώτατο Δικαστήριο υπέρ των Δημοκρατικών και του Τζο Μπάιντεν.

Εάν ο 83χρονος Μπρέιερ όντως ανακοινώσει πως αποχωρεί, όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα, τότε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει την ευκαιρία να διορίσει στη θέση του κάποιον άλλο νεότερο σε ηλικία αλλά και «φιλικό» προς τους Δημοκρατικούς «φιλελεύθερο» (με την αμερικανική έννοια του όρου) δικαστή για να τον αντικαταστήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Θα ήταν σημαντικό μάλιστα για τους Δημοκρατικούς εάν κάτι τέτοιο μπορούσε να γίνει το συντομότερο δυνατό, όσο ο Μπάιντεν είναι στην εξουσία και ει δυνατόν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές (midterms) του ερχόμενου Νοεμβρίου οπότε οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να χάσουν τις πλειοψηφίες στα σώματα του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με το NBC News, ο δικαστής Μπρέιερ αναμένεται να αποχωρήσει τον ερχόμενο Ιούνιο, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο συνολικά 27 ετών. Σε ηλικία 83 ετών, ο Μπρέιερ είναι ο μεγαλύτερος από τα συνολικά εννέα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η αποχώρησή του δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα τους πολιτικούς συσχετισμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο (6 συντηρητικοί – τρεις φιλελεύθεροι) καθώς και εκείνος θεωρείται φιλελεύθερος. Όποιος ή όποια τον διαδεχθεί ωστόσο, σημειώνεται πως θα μείνει στη συγκεκριμένη θέση για δεκαετίες, επηρεάζοντας έτσι και την πορεία που θα έχουν οι εν λόγω συσχετισμοί στο μέλλον.  

Υπενθυμίζεται πως ο Μπάιντεν είχε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στον δρόμο προς τις προεδρικές κάλπες του 2020, αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διορίσει στο εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για πρώτη φορά στα χρονικά μια μαύρη γυναίκα δικαστή, εάν φυσικά «αδειάσει» μια από τις θέσεις.

Με πληροφορίες από the Guardian, BBC   

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT