ΒΗΡΥΤΟΣ. Θύμα υποκλοπής από πελάτη του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO έπεσε επανειλημμένως στέλεχος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ενόσω ερευνούσε τη φονική έκρηξη τον Αύγουστο του 2020 που σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους στη Βηρυτό.
Η διείσδυση στο κινητό τηλέφωνο της Αμερικανολιβανέζας Λαμά Φακίχ αποτελεί την πιο πρόσφατη αποκάλυψη αξιοποίησης του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus εναντίον δημοσιογράφων και στελεχών μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Ενημέρωση από Apple
Η HRW ανακοίνωσε ότι η Φακίχ ειδοποιήθηκε από την εταιρεία Apple, κατασκευάστρια του τηλεφώνου της, στις 24 Νοεμβρίου για να μάθει ότι το iPhone της είχε δεχθεί επίθεση από κρατική υπηρεσία. Ερευνα της HRW, την οποία επιβεβαίωσε το εργαστήριο ασφαλείας δικτύων της Διεθνούς Αμνηστίας, έδειξε ότι το κινητό της Φακίχ είχε «μολυνθεί» με το λογισμικό Pegasus, χωρίς η ίδια να το έχει αντιληφθεί. Η διείσδυση πρέπει να έγινε όταν η χρήστρια πάτησε συγκεκριμένο σύνδεσμο ιστοσελίδας.
Η NSO έχει πουλήσει το λογισμικό της Pegasus σε πολλά αυταρχικά κράτη σε όλο τον κόσμο.
Τον Νοέμβριο, η NSO τοποθετήθηκε σε μαύρη λίστα από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία ανέφερε ότι η ισραηλινή εταιρεία είχε επιτρέψει σε ξένες κυβερνήσεις να παραβιάσουν τους νόμους. Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα στο Ισραήλ μετά την αποκάλυψη ότι το λογισμικό παρακολούθησης που δημιούργησε χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία της χώρας, χωρίς δικαστική έγκριση. Η έκθεση αυτή οδήγησε τον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ, Αβισάι Μπεντελμπλίτ, να ανακοινώσει δικαστική έρευνα για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού. H NSO είχε υποστηρίξει ότι δεν ελέγχει τη χρήση του λογισμικού της από τους αγοραστές του.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος της NSO, Ασερ Λίβι, ανακοίνωσε την παραίτησή του, αρνούμενος ωστόσο ότι η απόφασή του αυτή σχετίζεται με τις πρόσφατες εξελίξεις. Ο Λίβι είχε διορισθεί στη θέση του από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της εταιρείας.
Οταν αναπτυχθεί με επιτυχία, ο χρήστης του λογισμικού Pegasus μπορεί να υποκλέπτει τις τηλεφωνικές κλήσεις του θύματος, να έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες του, να διαβάζει τα μηνύματά του και να μετατρέπει το τηλέφωνο σε μικρόφωνο παρακολούθησης καταγράφοντας ήχους στον χώρο, όπου αυτό βρίσκεται. Η NSO υποστηρίζει ότι το λογισμικό της αξιοποιείται μόνο από διωκτικές υπηρεσίες με στόχο τον εντοπισμό εγκληματικών στοιχείων.
Η HRW υποστηρίζει ότι τα δύο κινητά της Φακίχ μολύνθηκαν από την εφαρμογή Pegasus, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εντοπίσει τον δράστη της υποκλοπής. Η Φακίχ είναι υπεύθυνη διαχείρισης κρίσεων σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Καζακστάν, Μιανμάρ, Αιθιοπία, Συρία, Λίβανο, Αφγανιστάν και ΗΠΑ.