Δύση – Ρωσία για Ουκρανία: Η διπλωματία ανακάμπτει – Πυκνώνουν οι επαφές

Δύση – Ρωσία για Ουκρανία: Η διπλωματία ανακάμπτει – Πυκνώνουν οι επαφές

«Προτιμούμε τη διπλωματία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ενώ και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, βλέπει πια περιθώρια «να αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας «στα δευτερεύοντα ζητήματα».

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Προτιμούμε τη διπλωματία και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά όπου υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας…», δήλωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ενώ και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, βλέπει πλέον περιθώρια «να αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας τουλάχιστον «στα δευτερεύοντα ζητήματα».

Με την γραπτή απάντηση των Αμερικανών στα ρωσικά αιτήματα περί των εγγυήσεων ασφαλείας να έχει πλέον παραδοθεί (από τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν), οι εμπλεκόμενες πλευρές εμφανίζονται τώρα περισσότερο «ανοιχτές» στον διάλογο, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως οι μεταξύ τους διαφορές στα βασικά ζητήματα παραμένουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως αντιπροσωπείες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας (Ν4), είχαν την Τετάρτη στο Παρίσι μια συνάντηση διάρκειας σχεδόν εννέα ωρών έπειτα από την οποία εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με το εν λόγω ανακοινωθέν, οι τέσσερίς τους πρόκειται να ξανασυναντηθούν σε δύο εβδομάδες στο Βερολίνο.

Εν τω μεταξύ, θα έχουν λάβει χώρα βέβαια και άλλες επαφές. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται, όπως δήλωσε ο ίδιος προ ημερών από το Βερολίνο, να έχει επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα ανοιχτοί είναι πλέον οι δίαυλοι και στο μέτωπο Ουάσιγκτον-Μόσχας όπως προκύπτει μέσα από τις τελευταίες δηλώσεις των άμεσα εμπλεκομένων (Μπλίνκεν, Λαβρόφ, Πεσκόφ).

Με πληροφορίες από CBS News, Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT