Επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία

Επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία

Σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ στην Τουρκία τον Φεβρουάριο.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ στην Τουρκία τον Φεβρουάριο. Ο Χέρτσογκ θα είναι ο πρώτος Ισραηλινός ηγέτης που θα επισκεφθεί την Τουρκία μετά τη ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών το 2018, έπειτα από συγκρούσεις στη Γάζα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο Ερντογάν έδωσε εντολή σε ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς να εγκαταλείψουν την Τουρκία, επανεξετάζει τους δεσμούς με την οργάνωση και έχει αρχίσει να περιορίζει τις δραστηριότητές της σε τουρκικό έδαφος. Παράλληλα, ανέφεραν ότι δεν χορηγήθηκαν βίζες μακράς διάρκειας σε στελέχη της Χαμάς και ότι ορισμένα μέλη της προσήχθησαν για ανάκριση στην Κωνσταντινούπολη προτού απελαθούν.

Αναφορές σε δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ δείχνουν αλλαγή στην πολιτική της Αγκυρας έναντι της Χαμάς.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εάν οι αναφορές είναι ακριβείς, αποτελούν απόδειξη μιας πραγματικής αλλαγής στην πολιτική της Τουρκίας έναντι της Χαμάς, κάτι που θα επηρεάσει άμεσα και θετικά τις σχέσεις Αγκυρας και Ιερουσαλήμ. Αντιμετωπίζουν ωστόσο τις αναφορές με καχυποψία, καθώς η Αγκυρα βλέπει τη Χαμάς ως μέρος της Ισλαμικής Αδελφότητας και εξακολουθεί να είναι ενεργός προστάτης της στη Γάζα.

Η Ιερουσαλήμ ανησυχεί επίσης για την είδηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να διορίσει τον στενό συνεργάτη του, Οποκ Ολοτάς, επόμενο πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ. Ο Ολοτάς, κατά το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζει ισχυρές αντιισραηλινές, ακόμη και αντισημιτικές απόψεις, καθώς έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα παρουσίας στα παλαιστινιακά εδάφη και ότι πραγματοποιεί εθνοκάθαρση. Πηγές που γνωρίζουν τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας εκτιμούν ότι η Ιερουσαλήμ είναι πιθανό να μην αντιταχθεί στον διορισμό, με αντάλλαγμα την ανάληψη δράσης κατά της Χαμάς στα τουρκικά εδάφη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT