Δύση – Ρωσία: Κλιμακώνεται ο «πόλεμος» της επικοινωνίας με φόντο την Ουκρανία

Δύση – Ρωσία: Κλιμακώνεται ο «πόλεμος» της επικοινωνίας με φόντο την Ουκρανία

Ουάσιγκτον και Μόσχα, μέσα από αντικρουόμενες δημόσιες τοποθετήσεις, αλληλοδιαψεύδονται και κλιμακώνουν. Διακύβευμα η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2. Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουάσιγκτον και Μόσχα, μέσα από αντικρουόμενες δημόσιες τοποθετήσεις, αλληλοδιαψεύδονται και κλιμακώνουν. Διακύβευμα η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2. Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.  

Εάν πιστέψουμε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και την Ουάσιγκτον, τότε οι Ρώσοι είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία μέσα στον μήνα Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια του οποίου όμως πραγματοποιούνται και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του Πεκίνου, το οποίο Πεκίνο στηρίζει τη Μόσχα στην τρέχουσα κρίση υπερασπιζόμενο τις «λογικές ανησυχίες» του Κρεμλίνου.

Εάν πιστέψουμε τον Σεργκέι Λαβρόφ και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από την άλλη πλευρά, τότε «η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία». Αντιθέτως, η ρωσική πλευρά καταγγέλλει πως είναι η Ουάσιγκτον εκείνη που χρησιμοποιεί «το καθεστώς» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως μέσο για να ανεβάσει την ένταση έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Σε άλλη γραμμή, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο βγαίνει και διαμηνύει πως η χώρα του θα μπει στον πόλεμο και θα υποδεχθεί «εκατοντάδες χιλιάδες» Ρώσους στρατιώτες εάν η σύμμαχός της, Ρωσία, δεχθεί επίθεση.

Οι αντικρουόμενες τοποθετήσεις φανερώνουν και το μέγεθος της απόστασης που συνεχίζει να χωρίζει τις δύο πλευρές αν και εν τω μεταξύ έχουν γίνει βήματα προσέγγισης (βλ. την γραπτή απάντηση των Αμερικανών στις ρωσικές απαιτήσεις ασφαλείας) τα οποία έχουν μάλιστα αξιολογηθεί και θετικά, όχι βέβαια απολύτως θετικά αλλά εν μέρει.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται και η επικοινωνία ανάμεσα στους προέδρους της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν. Όπως έχει λεχθεί μάλιστα, ο Μακρόν αναμένεται να προτείνει στον Ρώσο πρόεδρο μια οδό αποκλιμάκωσης.

Οι ΗΠΑ έχουν πάντως καταστήσει σαφές πως ο γερμανορωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στην περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και έχουν καλέσει τη Ρωσία «να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η τύχη αυτού του γερμανορωσικού αγωγού είναι βέβαιο πως πρόκειται να βρεθεί και στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στον Λευκό Οίκο στις 7 Φεβρουαρίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Θέλω να είμαι σαφής: εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει», προειδοποίησε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει να συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών λόγω της «σαφούς απειλής» που αποτελεί «για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από the Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT