Βιασμός: Ανατροπή για τη Βρετανίδα στην Κύπρο

Βιασμός: Ανατροπή για τη Βρετανίδα στην Κύπρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε ετυμηγορία εις βάρος της 21χρονης που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό από 12 Ισραηλινούς το 2019.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου ανέτρεψε ετυμηγορία εις βάρος Βρετανίδας που είχε αρχικά καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών επειδή ισχυρίστηκε (ψευδώς σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση) ότι βιάστηκε ομαδικά από δώδεκα Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια διακοπών στην Κύπρο το 2019. Δύο χρόνια αφότου καταδικάστηκε, το δικαστήριο αθώωσε το νεαρό κορίτσι, αναγνωρίζοντας ότι δεν έτυχε δίκαιης δίκης.

Η φοιτήτρια, η οποία είναι τώρα 21 ετών, ισχυρίστηκε ότι υπέστη ομαδικό βιασμό από 12 Ισραηλινούς σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα τον Ιούλιο του 2019 και απείλησε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εάν η απόπειρα να απαλλαγεί από τις κατηγορίες αποτύχει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου. Η καταδικαστική απόφαση βασιζόταν σε γραπτή ομολογία στην οποία η γυναίκα απέσυρε την καταγγελία, αλλά η ομάδα υπεράσπισής της υποστήριξε ότι την υπέγραψε υπό πίεση και εν τη απουσία δικηγόρου ή μεταφραστή ύστερα από οκτώ ώρες ανάκρισης. Ο δικαστής Μιχάλης Παπαθανασίου στην αρχική απόφαση είπε ότι η κατηγορούμενη είπε ψέματα και προσπάθησε να εξαπατήσει το δικαστήριο με «υπεκφυγές» στην κατάθεσή της. Είπε ότι η γυναίκα παραδέχτηκε στους ανακριτές ότι έκανε τους ισχυρισμούς επειδή «ντράπηκε» αφότου ανακάλυψε ότι ορισμένοι από τους Ισραηλινούς τη βιντεοσκόπησαν να κάνει συναινετικό σεξ με τον Ισραηλινό φίλο της.

Αν και δεν βρέθηκε στη Λευκωσία για να ακούσει από κοντά την αθωωτική απόφαση, η Βρετανίδα χαιρέτισε το αποτέλεσμα σε δήλωση που εξέδωσε η μητέρα της. «Αν και η ετυμηγορία δεν δικαιολογεί τον τρόπο με τον οποίο της φέρθηκαν η αστυνομία ή ο δικαστής ή οι αρμόδιοι, φέρνει μαζί της την ελπίδα ότι η ταλαιπωρία της κόρης μου θα φέρει τουλάχιστον θετικές αλλαγές στον τρόπο μεταχείρισης των θυμάτων εγκληματικών πράξεων». Η δικηγόρος Νικολέττα Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε την απόφαση «μια πολύ σημαντική ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών» στην Κύπρο και είπε ότι η ομάδα υπεράσπισης θα ερευνήσει γιατί οι Αρχές απέτυχαν να «διερευνήσουν αποτελεσματικά» τις αξιώσεις βιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT