Επικοινωνία Πούτιν – Ντράγκι: Εμφαση σε αποκλιμάκωση έντασης, εγγυήσεις ασφαλείας, ιταλορωσικές σχέσεις

Επικοινωνία Πούτιν – Ντράγκι: Εμφαση σε αποκλιμάκωση έντασης, εγγυήσεις ασφαλείας, ιταλορωσικές σχέσεις

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. Κεντρικά θέματα στην ατζέντα: η αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία, οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα από τη Δύση, και οι ιταλορωσικές σχέσεις.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιταλική πλευρά, «ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε τη σημασία να αναπτυχθεί δράση με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης (σ.σ. στην Ουκρανία), δεδομένων των σοβαρών συνεπειών που θα είχε μια επιδείνωση της κρίσης».

Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας «αποφασίσθηκε να καταβληθεί κοινή προσπάθεια για μια διαρκή και βιώσιμη λύση της κρίσης και έγινε αναφορά στην ανάγκη να επανοικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης».

Ο Ντράγκι φέρεται συγκεκριμένα να «υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η δέσμευση υπέρ μιας αποκλιμάκωσης των εντάσεων δεδομένων των σοβαρών συνεπειών που θα είχε μια επιδείνωση της κρίσης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πούτιν λέγεται πως κατηγόρησε τις ουκρανικές Αρχές ότι αποφεύγουν να «εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, κυρίως σε ό,τι αφορά στις πολιτικές πτυχές της διευθέτησης της σύγκρουσης» με τους ένοπλους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες, επίσης, «συζήτησαν με λεπτομέρειες την επεξεργασία των νομικών εγγυήσεων ασφαλείας» για τη Ρωσία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέμεινε πόσο «σημαντικός είναι ο σεβασμός της θεμελιώδους αρχής αδιαιρετότητας της ασφάλειας», εκτιμώντας πως η Δύση δεν πρέπει να οικοδομήσει την ασφάλειά της σε βάρος της ασφάλειας της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT