ΠΟΥ: Τα κρούσματα της Όμικρον δεν έχουν φτάσει ακόμα στην κορύφωσή τους

ΠΟΥ: Τα κρούσματα της Όμικρον δεν έχουν φτάσει ακόμα στην κορύφωσή τους

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές χώρες δεν έχουν φτάσει στην κορύφωση των κρουσμάτων της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του θα πρέπει να χαλαρώσουν σταδιακά, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19, Μαρία βαν Κέρκοβ.

«Εφιστούμε προσοχή γιατί πολλές χώρες δεν έχουν περάσει ακόμη την κορύφωση της Όμικρον. Πολλές χώρες έχουν χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης με πολύ ευάλωτα άτομα εντός του πληθυσμού τους», υπογράμμισε η Μαρία βαν Κέρκοβ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης.

«Και οπότε τώρα δεν είναι η ώρα να άρουμε όλα τα μέτρα μονομιάς. Πάντα παροτρύναμε, πάντα (να είστε) πολύ προσεκτικοί, στην εφαρμογή των παρεμβάσεων καθώς και στην άρση αυτών των παρεμβάσεων με σταθερό και αργό τρόπο, σταδιακά. Επειδή αυτός ο ιός έχει ιδιαίτερη δυναμική», πρόσθεσε.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε παράλληλα ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ ανησυχεί για ένα αφήγημα που ισχύει σε ορισμένες χώρες ότι «λόγω των εμβολίων και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της χαμηλότερης σοβαρότητας της Όμικρον, η πρόληψη κατά της μετάδοσης δεν είναι πλέον δυνατή και δεν είναι πλέον απαραίτητη».

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια», τόνισε ο Τέντρος στην ενημέρωση. «Περισσότερη μετάδοση σημαίνει περισσότεροι θάνατοι. Δεν ζητάμε από καμία χώρα να επιστρέψει στο λεγόμενο lockdown. Καλούμε όμως όλες τις χώρες να προστατεύσουν τους πολίτες τους χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο, όχι μόνο τα εμβόλια». Και πρόσθεσε: «Είναι πρόωρο για οποιαδήποτε χώρα να παραδοθεί ή να ανακηρύξει νίκη».

Μάικ Ράιαν: «Αν ανοίξετε τις πόρτες γρήγορα, καλύτερα να μπορείτε να τις κλείσετε και πολύ γρήγορα».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, προέτρεψε τις χώρες να χαράξουν τη δική τους πορεία εξόδου από την πανδημία και να μην ακολουθήσουν τυφλά άλλες χώρες ως προς τη χαλάρωση των μέτρων. «Νομίζω ότι είναι μια μεταβατική φάση για πολλές χώρες, δεν είναι η κάθε χώρα στην ίδια κατάσταση. Οι χώρες που λαμβάνουν αποφάσεις για ευρύτερο άνοιγμα πρέπει επίσης να είναι σίγουρες για την ικανότητα να επαναφέρουν μέτρα, με την αποδοχή του κόσμου, εάν χρειαστεί. Οπότε, αν ανοίξουμε τις πόρτες γρήγορα, καλύτερα να μπορούμε πολύ καλά να τις κλείσουμε επίσης πολύ γρήγορα».

Η Δανία και η Αυστρία είναι οι τελευταίες χώρες που χαλάρωσαν τους περιορισμούς κατά της εξάπλωσης της Covid-19. Την ίδια ώρα ωστόσο άλλα ευρωπαϊκά κράτη σχεδίαζαν νέους περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν τους υψηλούς αριθμούς μολύνσεων.

Η Όμικρον 2 δεν είναι και απειλή των ιατρικών απορρριμμάτων

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, ο Δρ Μπόρις Πάβλιν της Ομάδας Ανταπόκρισης του ΠΟΥ για την Covid-19 τόνισε ότι η αναδυόμενη μορφή BA.2 της Όμικρον δεν φαίνεται να είναι πιο σοβαρή από την αρχική μορφή BA.1. Επίσης, σε έκθεση του ΠΟΥ  σημειώνεται ότι η παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας έχει δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες τόνους ιατρικών απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων πεταμένων συριγγών, χρησιμοποιημένων κιτ δοκιμών και παλαιών φιαλών εμβολίων, που απειλούν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ στην «Κ»: Η Όμικρον πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία μετάλλαξη που βλέπουμε

«Αν και η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από Δέλτα, παραμένει ένας επικίνδυνος ιός, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Η Όμικρον έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης, που σημαίνει ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από τη Δέλτα. Η μετάδοση έχει συμβεί ακόμη και μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ιστορικό προηγούμενης μόλυνσης. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να αποφεύγει την ανοσία», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tarik Jasarevic και υπογράμμισε πως «ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξελίσσεται και δεν γνωρίζουμε πώς θα μοιάζει η επόμενη παραλλαγή. Αλλά η Όμικρον πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία μετάλλαξη που βλέπουμε».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ τόνισε επίσης ότι οι κυβερνήσεις «θα πρέπει να εστιάσουν στη μείωση της μετάδοσης και στην αύξηση της κάλυψης των εμβολίων». «Μέχρι τα μέσα του 2022 κάθε χώρα θα πρέπει να έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της. Αυτό θα πρέπει να είναι ο στόχος των κυβερνήσεων. Μπορούμε να τερματίσουμε την οξεία φάση της πανδημίας εάν εμβολιάσουμε τους πληθυσμούς, ξεκινώντας με εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο», υπογράμμισε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT