Κορωνοϊός: Πολύ υψηλή η θνητότητα στις ΗΠΑ λόγω COVID

Κορωνοϊός: Πολύ υψηλή η θνητότητα στις ΗΠΑ λόγω COVID

Μόνο σε Ρωσία, Πολωνία, Ουκρανία, Ελλάδα και Τσεχία καταγράφονται μεγαλύτερα ποσοστά

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, οι ΗΠΑ καταγράφουν πολύ υψηλότερα ποσοστά θανάτων από COVID-19 συγκριτικά με άλλα ανεπτυγμένα κράτη. Αυτή η εξαιρετικά αρνητική πρωτιά επιβάλλει στις Αρχές να σχεδιάσουν με πολλή προσοχή τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ακόμα και η ηπιότερη «Ομικρον» στις ΗΠΑ προκάλεσε εκατόμβες νεκρών. Οι θάνατοι, μάλιστα, σε αυτήν τη φάση ξεπέρασαν κατά πολύ εκείνους που καταγράφηκαν το φθινόπωρο στη διάρκεια της ανόδου της «Δέλτα», και είναι κατά δύο τρίτα περισσότεροι από τους θανάτους τον περασμένο χειμώνα, πριν από την έλευση των εμβολίων.

Επιβαρυντικός παράγοντας είναι και ο μεγάλος αριθμός παχύσαρκων και διαβητικών Αμερικανών.

Παρά τις τεράστιες ποσότητες διαθέσιμων εμβολίων, η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι ικανοποιητική. Στους ηλικιωμένους, μάλιστα, είναι σημαντικά υποδεέστερη από πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Σήμερα, τα μοναδικά ανεπτυγμένα κράτη που ξεπέρασαν σε ποσοστά θανάτων τις ΗΠΑ είναι η Ρωσία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Ελλάδα και η Τσεχία, που δεν διαθέτουν παρόμοια υψηλά θεραπευτικά εργαλεία.

Η κατάσταση, αναμφίβολα, θα ήταν ακόμα χειρότερη χωρίς τα εμβόλια. Τα παραπάνω και η ηπιότητα της «Ομικρον» περιόρισαν τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων σε αυτό το πανδημικό κύμα. Αυτοί οι παράγοντες, εξάλλου, κατέστησαν την έξαρση της «Ομικρον» πιο διαχειρίσιμη σε πολλά κράτη της Ευρώπης, όπως στη Βρετανία.

Κορωνοϊός: Πολύ υψηλή η θνητότητα στις ΗΠΑ λόγω COVID-1

Είναι ακόμα πρόωρο να εκτιμηθεί ποιο θα είναι το ανθρώπινο κόστος της «Ομικρον» στη χώρα. Είναι, ωστόσο, βέβαιον ότι στα προηγούμενα πανδημικά κύματα θρήνησε περισσότερα θύματα συγκριτικά με τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι και τα πολύ υψηλά ποσοστά παχύσαρκων και διαβητικών Αμερικανών, που είναι πιο ευάλωτοι στην COVID-19.  

Ακόμα ένας κοινωνικός παράγοντας που φαίνεται να καθορίζει την πανδημική μοίρα των Αμερικανών είναι η δυσπιστία προς τις κυβερνήσεις τους, τάση που καταγράφεται εδώ και αρκετό καιρό. Είναι η αιτία που τους καθιστά πιο επιρρεπείς στην παραβίαση των συστάσεων των υγειονομικών φορέων, όπως το να εμβολιαστούν και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους κατά τη διάρκεια των πανδημικών εξάρσεων, επισημαίνει ο Τόμας Μπολίκι, επικεφαλής του προγράμματος Παγκόσμιας Υγείας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων. Μελέτη που συνυπογράφει με τον δόκτορα Ντιελεμάν του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet», διαπιστώνει ότι το επίπεδο της δυσπιστίας προς τις Αρχές σε κάθε χώρα συνδέεται άρρηκτα με το ποσοστό λοιμώξεων από κορωνοϊό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT