Ουκρανικό: Δέσμευση Άγκυρας και Ουάσιγκτον για αποκλιμάκωση

Ουκρανικό: Δέσμευση Άγκυρας και Ουάσιγκτον για αποκλιμάκωση

Σήμερα ο Ερντογάν στο Κίεβο για την υπογραφή 12 διμερών συμφωνιών.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο Ιμπραΐμ Καλίν, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομίλησαν τηλεφωνικά και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους «να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber μετέδωσε ότι ο Καλίν είπε στον Σάλιβαν πως η Αγκυρα θα προσφέρει «κάθε είδους υποστήριξη» για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η σημερινή επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα «θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος μέσω της διπλωματίας».

Σύμφωνα με το δίκτυο, τα ονόματα των δύο συμβούλων αναφέρθηκαν και στις συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας μιας σειράς ζητημάτων, από την αγορά των ρωσικών S-400 και των διμερών διαφορών στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο. Χθες το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν θέσεις Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία και ότι όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν στις βάσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι οι Κούρδοι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Συρία.

Η Τουρκία πρότεινε τον Νοέμβριο να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν τον Ιανουάριο ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι ανοικτές στην πρόταση της Αγκυρας. Η Τουρκία κάλεσε τους θαλάσσιους γείτονές της να αποφύγουν οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση και προειδοποίησε τη Μόσχα ότι μια εισβολή στην Ουκρανία δεν θα ήταν συνετή. Κατά την επίσκεψη του Ερντογάν οι δύο χώρες θα υπογράψουν δώδεκα συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ. «Εντείναμε τις διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους εταίρους μας για να εξασφαλίσουμε ότι η συμφωνία (ελεύθερου εμπορίου) ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των ουκρανικών επιχειρήσεων, δημιουργεί ευκαιρίες για τις εξαγωγές μας και για τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των ουκρανικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Σμιγκάλ σε συνεδρίαση της κυβέρνησης. Αλλες συμφωνίες που πρόκειται να υπογραφούν περιλαμβάνουν τη συνεργασία στην υψηλή τεχνολογία, στην αεροπορία και το Διάστημα, σε θέματα της νεολαίας και της επιβολής του νόμου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT