Επανάσταση στη διάγνωση καρκίνου

Επανάσταση στη διάγνωση των γυναικολογικών καρκίνων θα εισαγάγει το καινοτόμο τεστ WiD...

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανάσταση στη διάγνωση των γυναικολογικών καρκίνων θα εισαγάγει το καινοτόμο τεστ WiD (αναγνώρισης κινδύνου γυναικολογικών καρκίνων), το οποίο όχι μόνο διαγιγνώσκει εγκαίρως τη νόσο, αλλά προβλέπει αξιόπιστα τον κίνδυνο εμφάνισης τεσσάρων μορφών γυναικολογικού καρκίνου. Το μόνο που χρειάζεται είναι δείγμα τραχηλικού επιχρίσματος, όμοιο με αυτό του τεστ Παπανικολάου.

Η ανάλυση των τραχηλικών κυττάρων αποκαλύπτει εάν η γυναίκα πάσχει από καρκίνο των ωοθηκών ή του μαστού και ταυτόχρονα προβλέπει τις πιθανότητες που διατρέχει να νοσήσει στο μέλλον. Την εκπληκτική εξέλιξη περιγράφουν οι επιστήμονες σε δύο μελέτες στο περιοδικό Nature Communications. Τις μελέτες συγχρηματοδότησαν η οργάνωση «Eve’s Appeal» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών.

Επιγενετικές αλλαγές

Καινοτόμο τεστ WiD αναγνωρίζει τον κίνδυνο τεσσάρων μορφών γυναικολογικών κακοηθειών, μόνο με δείγμα τραχηλικού επιχρίσματος.

Οι ερευνητές προκειμένου να καταλήξουν στο τεστ χρησιμοποίησαν δείγματα τραχηλικών κυττάρων από 242 γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο των ωοθηκών και 869 που δεν είχαν αρρωστήσει. Η ανάλυση τους επέτρεψε να ανιχνεύσουν 14.000 επιγενετικές αλλαγές και να αναγνωρίσουν τη μοναδική «γενετική υπογραφή» της νόσου. Εφαρμόζοντας το νέο εργαλείο, ταυτοποίησαν το 71,4% γυναικών κάτω των πενήντα και το 54,5% γυναικών άνω των πενήντα που είχαν καρκίνο των ωοθηκών με ακρίβεια 75%.

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν τις επιγενετικές αλλαγές στα τραχηλικά δείγματα 329 γυναικών με καρκίνο του μαστού, και κακή πρόγνωση για την εξέλιξη της υγείας τους, και 869 γυναικών που δεν έπασχαν. Πάλι αναγνώρισαν ποιες γυναίκες νοσούσαν από την επιγενετική υπογραφή της νόσου στα τραχηλικά κύτταρα.

Οπως επισήμανε ο Μάρτιν Φίντσβεντερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ινσμπρουκ και του University College London και συντονιστής της έρευνας, «το νέο τεστ επιφέρει επανάσταση στη διαγνωστική ικανότητά μας, καθώς μπορεί να διαγνώσει διαφορετικές μορφές καρκίνου ανιχνεύοντας τις επιγενετικές υπογραφές τους σε ένα δείγμα τραχηλικών κυττάρων. Ομως, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες προτού το νέο τεστ βρει κλινική εφαρμογή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT