Τουρκία: Τα πειράματα Ερντογάν έφεραν υψηλό 20ετίας (48,6%) στον πληθωρισμό

Τουρκία: Τα πειράματα Ερντογάν έφεραν υψηλό 20ετίας (48,6%) στον πληθωρισμό

Υψηλό 20ετίας κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία που μετρήθηκε στο 48,6%, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλό 20ετίας κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία που μετρήθηκε στο 48,6%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν σήμερα και παρά τις πολύμηνες διαβεβαιώσεις του Προέδρου Ερντογάν ότι η πληθωριστική πίεση θα ήταν πρόσκαιρη.

Οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά εκτινάχθηκαν κατά 11,1% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κλείνοντας σε υψηλότερο επίπεδο των προβλέψεων των αναλυτών που ανέμεναν ποσοστό μεταξύ 9% και 10%.

Η τουρκική λίρα έχασε 44% της αξίας της το 2021, με το εθνικό νόμισμα να πιέζεται κατόπιν της άρνησης του Ερντογάν να αυξήσει τα επιτόκια.

Η τουρκική κεντρική Τράπεζα έχει κόψει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο του 2021, στο 14%.

«Είναι τα αποτελέσματα των αποτυχημένων πειραμάτων Ερντογάν στη νομισματική πολιτική», εκτιμά ο Τίμοθυ Ας της BlueBay Asset Management και στην ανάλυσή του προσθέτει: «Δεν μπορώ να βρω έναν τρόπο που η τουρκική κεντρική Τράπεζα μπορεί α περιορίσει τον πληθωρισμό όταν δεν μπορεί α αυξήσει τα επιτόκια και με τον Ερντογάν να εστιάζει στην πιστωτική επέκταση (σσ: φθηνό χρήμα) για να τονώσει τη δημοφιλία του ενόψει των εκλογών.

Mε πληροφορίες από CNBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT