ΗΠΑ: Η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη στη Γιούτα κινδυνεύει άμεσα (εικόνες)

ΗΠΑ: Η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη στη Γιούτα κινδυνεύει άμεσα (εικόνες)

Η πολιτειακή κυβέρνηση σπεύδει να επενδύσει εκατομμύρια για τη σωτηρία της

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικρότερο μέγεθος της ιστορίας της έχει συρρικνωθεί η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη (Γκρέιτ Σολτ Λέικ) στη Γιούτα των ΗΠΑ, προκαλώντας ανησυχίες για οικολογικές και οικονομικές συνέπειες, αλλά και φόβους για τοξική σκόνη.

Η λίμνη που έχει δώσει και το όνομά της στη Σολτ Λέικ Σίτι, την πρωτεύουσα της πολιτείας της Γιούτα, έχει πέσει κι αυτή θύμα της κλιματικής κρίσης, με τα ρηχά της νερά να έχουν μειωθεί στη μικρότερη έκταση της καταγεγραμμένης ιστορίας της.

ΗΠΑ: Η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη στη Γιούτα κινδυνεύει άμεσα (εικόνες)-1

Κανονικά πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο, με έκταση κατά μέσο όρο πάνω από 4.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου όσο η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Ρόδος μαζί.

ΗΠΑ: Η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη στη Γιούτα κινδυνεύει άμεσα (εικόνες)-2

Εδώ και χρόνια το νερό της χρησιμοποιείται για την ύδρευση και την άρδευση της Γιούτα, μιας από τις ξηρότερες πολιτείες, που έχει και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης υδάτινων πόρων.

ΗΠΑ: Η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη στη Γιούτα κινδυνεύει άμεσα (εικόνες)-3

Ωστόσο η ρεπουμπλικανική ηγεσία της πολιτείας έχει θέσει ως κεντρικό πολιτικό της στόχο τη σωτηρία της λίμνης, με τον κυβερνήτη Σπένσερ Κοξ να προτείνει τη δαπάνη 46 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες επενδύσεις που θα διασώσουν τον πνεύμονα αυτόν της πολιτείας. Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι ο αυστηρότερος έλεγχος της χρήσης των υδάτων της λίμνης, και η επιδότηση αγροτών για την πολλαπλή χρήση των υδάτινων πόρων της.

ΗΠΑ: Η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη στη Γιούτα κινδυνεύει άμεσα (εικόνες)-4

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της πολιτείας, Μπραντ Γουίλσον, «για καιρό έπαιρνα τη λίμνη ως δεδομένη. Ήταν πάντα εκεί και πίστευα ότι θα συνέχιζε να είναι. Όμως είναι πλέον σε κίνδυνο και πρέπει να κάνουμε κάτι».

ΗΠΑ: Η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη στη Γιούτα κινδυνεύει άμεσα (εικόνες)-5

Η συρρίκνωση της λίμνης δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για εκατομμύρια αποδημητικά πτηνά και μια οικονομία που βασίζεται σε αυτήν (με την εξόρυξη μεταλλευμάτων, τη γαριδοκαλλιέργεια και την αναψυχή) και έχει μέγεθος 1,3 δισεκ. δολαρίων.

ΗΠΑ: Η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη στη Γιούτα κινδυνεύει άμεσα (εικόνες)-6

Υπάρχουν και πιθανές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων, καθώς ο αποξηραμένος πυθμένας της λίμνης μπορεί να φέρει σκόνη με αρσενικό στον αέρα που αναπνέουν εκατομμύρια πολίτες.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT