Έλλειψη οργανωμένου πρωτοκόλλου για θύματα βιασμού

Έλλειψη οργανωμένου πρωτοκόλλου για θύματα βιασμού

Τη δημιουργία κέντρων αντιμετώπισης περιστατικών σεξουαλικής βίας προτείνει η οργάνωση Διοτίμα.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυτές τις υποθέσεις κάθε ώρα που περνάει μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται από τις αρμόδιες αστυνομικές και ιατροδικαστικές αρχές ένα θύμα βιασμού, η έγκαιρη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, η διεξοδική ενημέρωση για τα επόμενα στάδια μετά την καταγγελία, καθώς και η παραπομπή σε ψυχολογική υποστήριξη δεν αποτρέπουν μόνο την πιθανότητα επαναθυματοποίησης, αλλά διασφαλίζουν την ομαλή συνέχιση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το Κέντρο για τα Εμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα Διοτίμα, μετά την καταγγελία της Γεωργίας Μπίκα για βιασμό της στη Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η έλλειψη ενός οργανωμένου και σαφούς πρωτοκόλλου διαχείρισης των υποθέσεων με θύματα σεξουαλικής βίας στη χώρα μας. «Οι καθυστερήσεις, η έλλειψη ενημέρωσης και διασύνδεσης, όπως και η έλλειψη εκπαίδευσης και ενσυναίσθησης των αρμοδίων αρχών αποθαρρύνουν τα θύματα, τα οποία αισθάνονται ματαίωση», λέει στην «Κ» η δικηγόρος στη Διοτίμα, Χαρά Χιόνη-Χότουμαν. Οπως επισημαίνει η ίδια, νοσοκομεία και δομές πρωτοβάθμιας υγείας στην Ελλάδα δεν έχουν εξοπλιστεί με κιτ/κουτί βιασμού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφού έχει προηγηθεί και σχετική επιμόρφωση, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.

Σε άλλες χώρες η λήψη γενετικού υλικού γίνεται άμεσα, σε ενδονοσοκομειακό πλαίσιο, ενώ συλλέγονται και άλλα στοιχεία, όπως κάποιο ρούχο ή εσώρουχο τα οποία μπορεί να χρησιμεύσουν αργότερα ως αποδεικτικό υλικό. Η Διοτίμα προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία κέντρων αντιμετώπισης περιστατικών βιασμού, τα οποία λειτουργούν ανελλιπώς σε άλλες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, στελεχώνονται με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και συνεργάζονται με άλλες δομές υγείας, ψυχιατρικής και δικαιοσύνης για την πολύπλευρη στήριξη των θυμάτων. Η υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χρονοτριβή στην εξέταση σεξουαλικών εγκλημάτων, είναι ένα ακόμη ζήτημα που έχει επισημάνει η Διοτίμα. «Δεν αρκεί να καλούνται τα θύματα να μιλήσουν και να καταγγείλουν τα περιστατικά έμφυλης βίας και τους κακοποιητές. Η πολιτεία έχει χρέος να διασφαλίσει ότι σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις καταγγελίας οι αρμόδιες διωκτικές, ιατροδικαστικές και δικαστικές αρχές θα δρουν άμεσα, με εγρήγορση και εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που παρέχει το νομικό πλαίσιο της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT