Άξονας Ρωσίας – Κίνας κατά ΗΠΑ

Στρατηγική συμμαχία έναντι των ΗΠΑ συνομολόγησαν Πούτιν και Σι στο Πεκίνο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ταυτόχρονες πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Κίνα, με επίκεντρο την Ταϊβάν, και στη Ρωσία, με αφορμή το Ουκρανικό, έχουν το αντίτιμό τους, ωθώντας τις δύο τεράστιες χώρες σε κοινό μέτωπο απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη «βαθιά στρατηγική συμμαχία» που διακήρυξαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ ύστερα από συνάντησή τους στο Πεκίνο, στο περιθώριο της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην κοινή διακήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα, Ρωσία και Κίνα εμφανίζονται απολύτως αλληλέγγυες στα δύο καυτά μέτωπα όπου συγκρούονται με τον αμερικανικό παράγοντα. Η Μόσχα εκφράζει την υποστήριξή της στη θέση του Πεκίνου πως η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας και καταδικάζει την πρόσφατη απόφαση Ηνωμένων Πολιτειών, Βρετανίας και Αυστραλίας να σχηματίσουν την αντικινεζική συμμαχία AUKUS στον Ινδοειρηνικό. Από την πλευρά της, η Κίνα υποστηρίζει την αξίωση της Ρωσίας να σταματήσει η προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ και να της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, Πούτιν και Σι συνέπεσαν στην ανάγκη να διευρυνθούν οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές βάσει εθνικών νομισμάτων, κάτι που ενδιαφέρει ζωηρά τη Ρωσία, καθώς η Ουάσιγκτον απειλεί να την εξοστρακίσει από το διεθνές σύστημα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών SWIFT, περιορίζοντας δραματικά τη δυνατότητά της να συναλλάσσεται με δολάρια. Παράλληλα, οι ρωσικοί ενεργειακοί γίγαντες Gazprom και Rosneft ανακοίνωσαν νέες συμφωνίες διοχέτευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα, κάτι που θα μειώσει περαιτέρω την εξάρτησή τους από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Διαδοχικές επισκέψεις Μακρόν και Σολτς σε Μόσχα και Κίεβο, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στα ουκρανικά σύνορα.

Διάψευση για βίντεο

Στο μεταξύ, η Ρωσία διέψευσε τον ισχυρισμό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα πλαστό βίντεο για δήθεν φονική επίθεση του ουκρανικού στρατού εναντίον των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονμπάς, για να δικαιολογήσει προαποφασισμένη επίθεση κατά της γειτονικής χώρας. «Παραλογισμό» χαρακτήρισε την αμερικανική καταγγελία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε στους ξένους ανταποκριτές: «Σας συνιστώ να μην πιστεύετε κανέναν γι’ αυτό το θέμα, ειδικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Τη σκυτάλη των προσπαθειών για διπλωματική επίλυση του Ουκρανικού παίρνουν τις επόμενες ημέρες οι Εμανουέλ Μακρόν και Ολαφ Σολτς. Ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Μόσχα την ερχόμενη Δευτέρα για να μεταβεί στο Κίεβο την Τρίτη, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος θα τον ακολουθήσει στις 14 και 15 Φεβρουαρίου. Στο Κίεβο βρέθηκε την Πέμπτη και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επίσης φιλοδοξεί να παίξει μεσολαβητικό ρόλο. Κατά τη χθεσινή πτήση της επιστροφής του, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι «δυστυχώς, δεν συνέβαλε καθόλου στην επίτευξη λύσης, απλώς δημιουργούσε προβλήματα», προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να φιλοξενήσει στην Αγκυρα τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT