Βρετανία: Εγκαταλείπουν τον Μπόρις Τζόνσον οι συνεργάτες του

Βρετανία: Εγκαταλείπουν τον Μπόρις Τζόνσον οι συνεργάτες του

Επώδυνες αποχωρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών από την Ντάουνινγκ Στριτ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «H θλίψη του Μπόρις πρέπει να είναι μεγαλύτερη από της Παναγίας όταν έβλεπε τον Χριστό στον σταυρό. Πρόκειται για τόσο μεγάλου μεγέθους κενό στη ζωή του». Η εκτίμηση στελέχους της Ντάουνινγκ Στριτ προς την ιστοσελίδα Politico αναφέρεται στην αιφνιδιαστική παραίτηση, την Πέμπτη, της Μιουνίρα Μίρζα, στενής συνεργάτιδoς του Βρετανού πρωθυπουργού τα τελευταία 14 χρόνια, από την εποχή που πρωτοεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου. Την αποχώρηση της Μίρζα, υπεύθυνης για τη χάραξη πολιτικής στρατηγικής στην Ντάουνινγκ Στριτ, διαδέχθηκαν οι αποχωρήσεις τριών άλλων υψηλόβαθμων στελεχών την Πέμπτη και ενός ακόμη στελέχους χθες.

Πρόκειται για τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ Νταν Ρόζενφιλντ, τον επικεφαλής επικοινωνίας Τζακ Ντόιλ, τον αρχιγραμματέα Μάρτιν Ρέινολντς και τη σύμβουλο για θέματα ισότητας Ελενα Ναροζάνσκι. Η Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι οι αποχωρήσεις δεν είναι παρά οι αναγκαίες αλλαγές ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες των τελευταίων εβδομάδων. Ωστόσο, ιδίως η αποχώρηση της Μίρζα ενδέχεται να θεωρηθεί από βουλευτές των συντηρητικών ένδειξη ότι η θέση του πρωθυπουργού έχει αποδυναμωθεί τόσο ώστε να μην μπορεί να τον υπερασπιστεί ούτε η πιο στενή του συνεργάτις.

Επικρίσεις

Ηχηρή η παραίτηση της Μιουνίρα Μίρζα, στενής συνεργάτιδος του Βρετανού πρωθυπουργού τα τελευταία 14 χρόνια.

Η Μίρζα επέκρινε τον Τζόνσον στην επιστολή παραίτησής της για την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, τον οποίο διέσυρε συνδέοντάς τον με τα «στραβά μάτια» που έκανε η Δικαιοσύνη προς τα αίσχη του παιδεραστή Τζίμι Σάβιλ. Την κίνηση της Μίρζα επικρότησε δημοσίως ο πρώην συνεργάτης και νυν υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλος του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς.

Σαφείς αποστάσεις από τον πρωθυπουργό τήρησε και ο υπουργός Οικονομικών και προαλειφόμενος ως διάδοχός του, Ρίσι Σούνακ. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα το έθετα έτσι», είπε ο Σούνακ αναφερόμενος στο επίμαχο σχόλιο του Τζόνσον για τον Στάρμερ. Χθες, ο Σούνακ ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που δοκιμάζονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Ο δε Τζόνσον χρησιμοποίησε μια αμφιλεγόμενη παρομοίωση για τα όσα συμβαίνουν. «Είμαστε στο ημίχρονο», είπε. «Είναι η στιγμή που φτύνεις τη φαγωμένη φέτα πορτοκάλι και ετοιμάζεσαι να ξαναβγείς στον αγώνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT