Ουκρανικό: Επίδειξη ενότητας από Σολτς, Μπάιντεν

Ουκρανικό: Επίδειξη ενότητας από Σολτς, Μπάιντεν

Μπορεί Ουάσιγκτον και Βερολίνο να εμφανίζουν διαχρονικά αποκλίσεις όταν πρόκειται για τη στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας, αλλά σε περίπτωση  εισβολής στην Ουκρανία θα αντιτάξουν ενιαίο μέτωπο, επιβάλλοντας άκρως οδυνηρές κυρώσεις.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί Ουάσιγκτον και Βερολίνο να εμφανίζουν διαχρονικά αποκλίσεις όταν πρόκειται για τη στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας, αλλά σε περίπτωση  εισβολής στην Ουκρανία θα αντιτάξουν ενιαίο μέτωπο, επιβάλλοντας άκρως οδυνηρές κυρώσεις. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν στο Κρεμλίνο οι Τζο Μπάιντεν και Ολαφ Σολτς με τη χθεσινή συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

«Είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών μετά το πέρας των κατ’ ιδίαν συνομιλιών τους. Υποστήριξε ότι η διπλωματική επίλυση της ουκρανικής κρίσης «είναι το καλύτερο για όλες τις πλευρές», αλλά «αν η Ρωσία επιλέξει να επιτεθεί, τότε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Γερμανία είναι έτοιμοι να δράσουν από κοινού».

Το προηγούμενο διάστημα είχαν δυναμώσει στο αμερικανικό Κογκρέσο οι φωνές που ασκούσαν δριμεία κριτική στη Γερμανία για την έντονη ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και για την άρνησή της να παραδώσει στους Ουκρανούς αμυντικούς πυραύλους, όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση του Κιέβου.

Μάλιστα, η Γερμανίδα πρέσβειρα στην Ουάσιγκτον ενημέρωσε πρόσφατα την κυβέρνησή της ότι πολλοί στις Ηνωμένες Πολιτείες «αμφιβάλλουν αν η Γερμανία είναι αξιόπιστος σύμμαχος». Απαντώντας εμμέσως σε αυτές τις αιτιάσεις, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε χθες ότι «ΗΠΑ και Γερμανία είναι στενοί φίλοι και αξιόπιστοι σύμμαχοι» και ότι «δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ανακτήσει ο κ. Σολτς την εμπιστοσύνη μας, η οποία είναι δεδομένη».

Προειδοποιούν με σκληρές κυρώσεις τη Μόσχα σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος προειδοποίησε ότι «αν υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία, οι κυρώσεις θα είναι υψηλού κόστους για τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι Ουάσιγκτον και Βερολίνο προετοιμάζονται από κοινού ώστε, αν χρειαστεί, οι εν λόγω κυρώσεις να τεθούν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό.  

Περί Nord Stream 2

Οπως αναμενόταν, τους δύο ηγέτες απασχόλησε ο αγωγός Nord Stream 2 που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι «αν εισβάλει η Ρωσία με τανκς και στρατεύματα, δεν θα υπάρξει Nord Stream 2». Ερωτηθείς επ’ αυτού, ο Γερμανός καγκελάριος ήταν λιγότερο κατηγορηματικός, δήλωσε πάντως ότι «ΗΠΑ και Γερμανία θα δράσουν από κοινού».

Σήμερα Τρίτη, ο Ολαφ Σολτς θα έχει συνάντηση στο Βερολίνο με τους προέδρους της Γαλλίας και της Πολωνίας, Εμανουέλ Μακρόν και Αντρέι Ντούντα, με αντικείμενο το Ουκρανικό.

Επίσκεψη Μπέρμποκ

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ επισκέφθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες το Κίεβο. Προτού ακόμη φτάσει στην Ουκρανία, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που θέλουν τη χώρα της υπερβολικά διαλλακτική έναντι της Ρωσίας λόγω των στενών ενεργειακών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Υποστηρίζουμε χωρίς “ναι μεν, αλλά” την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός, προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας θα προκαλέσει σκληρά, πολύ συγκεκριμένα μέτρα». Χθες, η Αναλένα Μπέρμποκ συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος επανέφερε το θέμα των αμυντικών οπλικών συστημάτων που θέλει να προμηθευτεί το Κίεβο, αλλά προσκρούει στην άρνηση της Γερμανίας. Προηγουμένως, ο καγκελάριος Σολτς είχε υποστηρίξει την επιλογή του, δηλώνοντας ότι ακολουθεί την ίδια πολιτική με την προκάτοχό του Μέρκελ και ότι αυτή η πολιτική βρίσκει σύμφωνη την πλειονότητα των Γερμανών. Δεν πραγματοποιήθηκε χθες η προαναγγελθείσα συνάντηση της Μπέρμποκ με τον Ζελένσκι. Αντί γι’ αυτό, η Γερμανίδα υπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ντένις Σμιγκάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT