Ουκρανικό: Αντιδρά το Κίεβο στα πολεμικά σενάρια των ΗΠΑ για ρωσική επίθεση

Ουκρανικό: Αντιδρά το Κίεβο στα πολεμικά σενάρια των ΗΠΑ για ρωσική επίθεση

Θέμα ημερών ή το πολύ εβδομάδων μπορεί να είναι μια ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, εκτίμησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών ή το πολύ εβδομάδων μπορεί να είναι μια ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, εκτίμησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, σε συνέχεια δηλώσεων ανώνυμων αξιωματούχων της Ουάσιγκτον σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, που διατήρησαν σε πολύ υψηλά επίπεδα τη φιλολογία περί επικείμενου πολέμου.

«Ανά πάσα στιγμή, η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας ή θα μπορούσε να το πράξει σε μερικές εβδομάδες από τώρα, αν και θα μπορούσε επίσης να επιλέξει τη διπλωματική οδό», δήλωσε ο Σάλιβαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Την Κυριακή αμερικανικά μίντια που επικαλούνταν δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφεραν ότι η Ρωσία διαθέτει ήδη σε θέσεις μάχης το 70% των δυνάμεων που θα χρειάζονταν, κατά τη δική της εκτίμηση, για μια πλήρους έκτασης στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Το πιο ακραίο από τα σενάρια που έθεσαν σε κυκλοφορία οι εν λόγω αξιωματούχοι, προβλέπει τη γρήγορη κατάληψη του Κιέβου και την ανατροπή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έπειτα από μια σαρωτική επιδρομή, η οποία θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή 25.000 Ουκρανών στρατιωτών και 25.000 έως 50.000 αμάχων.

Οι αμερικανικές εικασίες προκάλεσαν νέες αντιδράσεις από την πλευρά της ουκρανικής κυβέρνησης. «Μην πιστεύετε σε προβλέψεις που θυμίζουν Αποκάλυψη. Οι ξένες πρωτεύουσες έχουν τα δικά τους σενάρια, αλλά η Ουκρανία είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρο Κουλέμπα, ενώ ο σύμβουλος της προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι «οι πιθανότητες μιας διπλωματικής επίλυσης της κρίσης είναι αισθητά μεγαλύτερες από εκείνες της περαιτέρω κλιμάκωσης».

Δυσφορία Ζελένσκι

Η κυβέρνηση του Κιέβου και προσωπικά ο πρόεδρος Ζελένσκι έχουν εκφράσει επανειλημμένως τη δυσφορία τους έναντι της Ουάσιγκτον, καθώς ο πανικός που προκαλείται από τα πολεμικά σενάρια στον πληθυσμό της χώρας και στους ξένους επενδυτές έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα καυτηρίασε τις «γνώριμες, ψυχεδελικές φοβίες περί ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας», υποστηρίζοντας ότι συνδαυλίζονται από Ουάσιγκτον και Λονδίνο στην προσπάθειά τους να καλύψουν το φιάσκο του Αφγανιστάν και να πουλήσουν όπλα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, δήλωσε ότι η Συμμαχία ενδέχεται να αυξήσει τις δυνάμεις της στις Βαλτικές Δημοκρατίες αν η Ρωσία διατηρήσει πρόσθετες δυνάμεις στη Λευκορωσία μετά το πέρας των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των δύο χωρών, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT