Καταστροφέας επίσημων εγγράφων ο Ντόναλντ Τραμπ

Καταστροφέας επίσημων εγγράφων ο Ντόναλντ Τραμπ

Την αδιαφορία του Ντόναλντ Τραμπ για την αρχειοθέτηση των εγγράφων της προεδρίας του αποκαλύπτει σε άρθρο της η Washington Post.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την αδιαφορία του Ντόναλντ Τραμπ για την αρχειοθέτηση των εγγράφων της προεδρίας του αποκαλύπτει σε άρθρο της η Washington Post, περιγράφοντας ότι ο πρώην πρόεδρος συνήθιζε να σκίζει και να πετάει στα σκουπίδια επιστολές, εκθέσεις και μηνύματα, που έπρεπε να διατηρηθούν στα εθνικά αρχεία της Ουάσιγκτον. Ο νόμος προεδρικών αρχείων υποχρεώνει τους προέδρους να διατηρούν την αλληλογραφία και όλα τους τα έγγραφα, που αφορούν τα προεδρικά καθήκοντα. Το σύνολο των εγγράφων, έντυπων και ψηφιακών, παραδίδεται αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του προέδρου στα εθνικά αρχεία στην Ουάσιγκτον. Ο Τραμπ αρνήθηκε να σταματήσει την καταστροφή, παρά τις εκκλήσεις ανώτατων στελεχών του Λευκού Οίκου.

«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας. Υπάρχουν σαφή εγχειρίδια για το προσωπικό της προεδρίας για τα θέματα αυτά. Η άγνοια νόμου δεν είναι ελαφρυντικό», λέει η Κόρτνεϊ Σαρτίερ, πρόεδρος της αμερικανικής Ενωσης αρχειοφυλάκων. Ορισμένα από τα έγγραφα που ζήτησε από τον Λευκό Οίκο η επιτροπή έρευνας της Βουλής για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 είχαν σκιστεί και κολληθεί εκ νέου.

Ο νόμος υποχρεώνει τους προέδρους να φυλάσσουν το σύνολο της αλληλογραφίας τους, εφόσον αυτή αφορά τα καθήκοντά τους.

Επινοητικοί σύμβουλοι

Η εμμονή του Τραμπ ήταν τέτοια, που στενοί σύμβουλοί του επινόησαν τρόπους να διατηρούν σημαντικά έγγραφα, σε μια προσπάθεια να τηρήσουν τον νόμο. Βοηθοί από το γραφείο του συνήθιζαν να περπατούν πίσω του, συλλέγοντας σκισμένα κομμάτια χαρτί, τα οποία συναρμολογούσαν αργότερα. Αγνωστο παραμένει πόσα αρχεία χάθηκαν για πάντα.

Στέλεχος των εθνικών αρχείων σχολίασε ότι ουδέποτε στη θητεία του δεν παρέλαβε τόσα σκισμένα και επανασυγκολλημένα έγγραφα, όπως μετά την αποχώρηση του Τραμπ από την Ουάσιγκτον. Και περιέγραψε πως πολλά έγγραφα κατέληγαν σε σάκους απορριμμάτων, ενώ υπάλληλοι του προσωπάρχη καλούνταν να αποφασίσουν τι να φυλάξουν και τι να πετάξουν. Κυβερνητικά στελέχη είχαν επισκεφθεί τον τότε νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Μαγκάν, για να του υπενθυμίσουν τη σημασία της διατήρησης των αρχείων επικοινωνιών και συναντήσεων του τότε προέδρου. Οι πρώην προσωπάρχες του Τραμπ, Ρινς Πρίμπους και Τζον Κέλι αποδείχθηκαν ανίκανοι να περιορίσουν αυτή την τάση του. Απελπισμένο στέλεχος του Λευκού Οίκου φέρεται να είπε στον Πρίμπους για τον Τραμπ: «Τα σκίζει όλα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT