Παρίσι: Ο Πούτιν δεσμεύθηκε να απέχει προς το παρόν από νέες κινήσεις στην Ουκρανία

Παρίσι: Ο Πούτιν δεσμεύθηκε να απέχει προς το παρόν από νέες κινήσεις στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύθηκε να μην αναλάβει προς το παρόν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες κοντά στην Ουκρανία, εξέλιξη που πιθανόν να προμηνύει αποκλιμάκωση της κρίσης, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύθηκε να μην αναλάβει προς το παρόν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες κοντά στην Ουκρανία, εξέλιξη που πιθανόν να προμηνύει αποκλιμάκωση της κρίσης, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος μετά τις συνομιλίες που είχε ο Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ρώσος ηγέτης, σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο, συμφώνησε επίσης ότι τα στρατεύματα που θα συμμετάσχουν σε στρατιωτική άσκηση στο έδαφος της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας θα αποσυρθούν μόλις αυτή ολοκληρωθεί.

Ο ίδιος ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά για τέτοιες δεσμεύσεις όταν μίλησε στα μέσα ενημέρωσης μετά από έξι ώρες συνομιλιών με τον Μακρόν αργά τη Δευτέρα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν η Ρωσία έχει όντως αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις.

Ο Γάλλος αξιωματούχος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό την προϋπόθεση να παραμείνει ανώνυμος.

Ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Μακρόν συμφώνησε να «ξεκινήσει διάλογος για στρατηγικά ζητήματα», αλλά δεν διευκρίνισε τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτός ο διάλογος. 

Στο Κίεβο σήμερα ο Μακρόν

Ο Γάλλος Πρόεδρος μεταβαίνει σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι προσεχείς ημέρες θα είναι καθοριστικές και θα απαιτήσουν εντατικές συνομιλίες, τις οποίες επιδιώκουμε από κοινού», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους μετά το γεύμα που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω,  περιελάμβανε κρέας ταράνδου με γλυκοπατάτες και βατόμουρα.

Μετά τις συνομιλίες διάρκειας πέντε ωρών μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι κάποιες από τις ιδέες του Γάλλου ομολόγου του θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου αφορούν δέσμευση να μην αναληφθούν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες από τις δύο πλευρές, να ξεκινήσει διάλογος, κυρίως όσον αφορά τον ρωσικό στρατιωτικό μηχανισμό, ή ακόμη ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την σύγκρουση στην Ουκρανία και την έναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου.

Μετά την συνάντησή του με τον Ζελένσκι, ο Μακρόν θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο μιας σειράς ευρωπαϊκών διπλωματικών επαφών που γίνονται αυτή την εβδομάδα και την επόμενη.

Mε πληροφορίες από Reuters, ΑFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT