Κορωνοϊός: Χωρίς μάσκα έξω Ισπανοί και Ιταλοί

Κορωνοϊός: Χωρίς μάσκα έξω Ισπανοί και Ιταλοί

Ανησυχία προκαλεί στις ΗΠΑ η μαζική μόλυνση ελαφιών με «Ομικρον»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δειλά βήματα επιστροφής στην κανονικότητα πραγματοποιούν τα κράτη της Ε.Ε. Από αύριο η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν θα είναι υποχρεωτική στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Ιζαμπέλ Ροντρίγκεζ. Ωστόσο, το μέτρο παραμένει σε ισχύ στους κοινόχρηστους εσωτερικούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου δεν είναι δυνατή η διατήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου από τους άλλους.

Χωρίς μάσκα θα μπορούν να κυκλοφορούν στους εξωτερικούς χώρους και οι Ιταλοί από μεθαύριο Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αντρέα Κόστα, υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο καταργείται σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες, ασχέτως επιδημιολογικής εικόνας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε», κατέληξε.

Ισχυρά όπλα στον πόλεμο κατά της COVID-19 παρέχει η τεχνολογία. Eνα τέτοιο καινοτόμο τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού κατασκεύασαν Κινέζοι επιστήμονες. Μεγάλο του πλεονέκτημα η αξιοπιστία του, που είναι παρόμοια με του μοριακού τεστ, αλλά και η ταχύτατη εξαγωγή αποτελέσματος σε μόλις τέσσερα λεπτά. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης κατασκεύασαν έναν αισθητήρα ο οποίος με τη χρήση μικροηλεκτρονικών μπορεί να κάνει άμεσα γενετική ανάλυση των ρινικών και φαρυγγικών επιχρισμάτων. Η κινεζική μελέτη δημοσιεύθηκε χθες στην επιθεώρηση Nature Biomedical Engineering. Ο αισθητήρας έχει ενσωματωθεί σε μια φορητή συσκευή και έχει ικανότητα ανίχνευσης ιικού RNA σε μόλις 4 λεπτά. Κατά την πειραματική εφαρμογή της συσκευής έλαβαν μέρος 33 άτομα, κάποια από τα οποία ήταν φορείς της COVID-19, όπως επαληθεύτηκε με μοριακή εξέταση.

Κινεζικό καινοτόμο τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε 4 λεπτά, με αξιοπιστία μοριακού.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους Αμερικανούς ειδικούς ο μεγάλος αριθμός ελαφιών που έχουν προσβληθεί, σε 13 πολιτείες, από τη μετάλλαξη «Ομικρον». Παρότι επί του παρόντος φαίνεται ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται στα ελάφια από τον άνθρωπο και αυτά στη συνέχεια τον μεταδίδουν σε άλλα μέλη του κοπαδιού, δεν έχει διαπιστωθεί αν υπάρχει και αντίστροφη μετάδοση, από τα ελάφια στους ανθρώπους. Οπως επισημαίνει ο Βιβέκ Καπούρ, μικροβιολόγος κτηνίατρος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, «η συνεχής μετάδοση του κορωνοϊού στα ελάφια τού δίνει την ευκαιρία να προσαρμοστεί και να εξελιχθεί. Αναμφίβολα πρόκειται για μια κατάσταση που θα εξακολουθήσει να μας στοιχειώνει στο μέλλον».

Μέτρα στο Χονγκ Κονγκ

Τέλος, νέα δρακόντεια μέτρα αναγκάστηκαν να επιβάλουν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ, έπειτα από την έξαρση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Από την Πέμπτη θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε κλειστό χώρο μελών από περισσότερες από δύο οικογένειες. Οι δημόσιες συναθροίσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα δύο άτομα, ενώ κομμωτήρια και χώροι λατρείας έκλεισαν τις πόρτες τους και θα ανοίξουν εκ νέου μόνο έπειτα από την καθιέρωση του εμβολιαστικού πιστοποιητικού, στις 24 Φεβρουαρίου. Η επικεφαλής της Εκτελεστικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να πολεμήσουν τον κορωνοϊό. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Χονγκ Κονγκ ακολουθεί την πρακτική της «μηδενικής ανοχής» στην COVID-19, όπως η Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT