Δημόσια τα του οίκου Σπρίνγκερ

Κοινό μυστικό η συμπεριφορά του διευθυντή της «Μπιλντ» απέναντι σε νέες γυναίκες.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άνοιξη του 2021, τα ανώτατα στελέχη του εκδοτικού οίκου Αξελ Σπρίνγκερ νόμιζαν ότι τα χειρότερα πέρασαν. Ο Γιούλιαν Ράιχελτ, διευθυντής της «Μπιλντ», της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Ευρώπης, είχε επανέλθει στη θέση του, παρά την έρευνα του δικηγορικού γραφείου Φρέσφλιντς, η οποία είχε διαπιστώσει ότι έκανε κατάχρηση εξουσίας προάγοντας και υποβιβάζοντας γυναίκες, από τις οποίες ζητούσε σεξουαλικά ανταλλάγματα. Σε άλλες γυναίκες έστελνε μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου. Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο Ράιχελτ δεν είχε παραβιάσει κάποιο νόμο ούτε κάποιον εταιρικό κανόνα.

Ο λόγος που η εταιρεία μπορούσε να επαναφέρει τον Ράιχελτ στη θέση του ήταν ότι κανένας πέρα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της δεν είχε διαβάσει την έκθεση του δικηγορικού γραφείου, η οποία βασιζόταν στις καταθέσεις 31 μαρτύρων. Σε μία συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο, ένα μέλος αστειεύτηκε ότι οποιοσδήποτε διάβαζε την έκθεση θα ρωτούσε ποιος είναι ο επόμενος διευθυντής της «Μπιλντ».  

O Γιούλιαν Ράιχελτ

Ο Ράιχελτ επέστρεψε και έμεινε στη θέση του έως τις 17 Οκτωβρίου, όταν μία από τις συνεντεύξεις από τον φάκελο της έρευνας βρήκε τον δρόμο της μέχρι τις στήλες των «Τάιμς» της Νέας Υόρκης. Η περιγραφή δεν αφορούσε απλώς «λάθη». Μια γυναίκα περιέγραφε ότι ο Ράιχελτ τη συναντούσε σε δωμάτια ξενοδοχείων κοντά στα γραφεία της εφημερίδας και ότι εκείνη έκανε σεξ μαζί του από φόβο μη χάσει τη δουλειά της. Η γυναίκα έλαβε προαγωγή που γενικά εθεωρείτο αναντίστοιχη των προσόντων της, ενώ περιέγραψε ότι τους επόμενους μήνες ζήτησε βοήθεια ειδικού γιατί έπαθε κατάθλιψη.

Το δημοσίευμα ήρθε ακριβώς τη στιγμή που ο οίκος Σπρίνγκερ εισερχόταν στην αμερικανική αγορά, με την εξαγορά της ιστοσελίδας Politico αντί 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αλλά πριν η ιστορία διαρρεύσει, η γυναίκα είχε απευθυνθεί στο τμήμα συμμόρφωσης του εκδοτικού οίκου.

«Η συμπεριφορά του Γιούλιαν απέναντι στις νέες γυναίκες ήταν κοινό μυστικό», είπε πρώην ανώτερο στέλεχος της εφημερίδας, που συμβούλευε νέα κορίτσια να μην πάνε ως ασκούμενες στην «Μπιλντ» γι’ αυτόν τον λόγο. Στη μεγάλη έρευνα που έκαναν οι Financial Times για το θέμα, αρκετοί άνθρωποι ανέφεραν ότι η συμπεριφορά αυτή ήταν γνωστή και στη διεύθυνση του εκδοτικού οίκου. Ο διευθύνων σύμβουλος, Ματίας Ντέπφνερ, ο οποίος έγινε δισεκατομμυριούχος όταν η χήρα του εκδότη Αξελ Σπρίνκερ του μεταβίβασε το 22% της εταιρείας, κάλυπτε τον Ράιχελτ.

«Τα ήξεραν όλα από την αρχή», τόνισε άτομο που είχε άμεση σχέση με την έρευνα, «ήταν τελείως τρελό ένιωθα ότι παίζω σε ταινία». Στα δελτία Τύπου της, η εταιρεία ανέφερε ότι επρόκειτο για «μία περίπτωση σχέσης που ανήκει στο παρελθόν», αποσιωπώντας το εύρημα των σοβαρών παραπτωμάτων κατά την άσκηση των διευθυντικών καθηκόντων.

«Ο όρος σχέση και συναινετική μου φαίνεται εντελώς παράλογος σε σχέση με αυτά που έκανε ο Ράιχελτ στην “Μπιλντ”», λέει πρώην υπάλληλος. «Πώς είναι μια σχέση συναινετική σε συνθήκες τόσο μεγάλης ανισορροπίας ισχύος;».

Βλέπουν συνωμοσία

Ο Ντέπφνερ υποστηρίζει ότι η υπόθεση αποτελεί συνωμοσία και οι γυναίκες είναι «κατευθυνόμενες». «Το γεγονός ότι τα στελέχη του οίκου Σπρίνγκερ βλέπουν την ιστορία αυτή ως συνωμοσία πολιτικών αντιπάλων, καθοδηγούμενη από άνδρες, περιγράφει ακριβώς το όλο πρόβλημα», υπογράμμισε μία από τις γυναίκες που κατήγγειλαν τον Ράιχελτ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT