Βρετανία: Ελεγχος ηλικίας επισκεπτών σε πορνοσάιτ

Βρετανία: Ελεγχος ηλικίας επισκεπτών σε πορνοσάιτ

Σχέδια για έλεγχο της ηλικίας επισκεπτών σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου επαναφέρει η βρετανική κυβέρνηση

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σχέδια για έλεγχο της ηλικίας επισκεπτών σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου επαναφέρει η βρετανική κυβέρνηση. Τα νέα μέτρα θα υποχρεώνουν όσους θέλουν να σερφάρουν σε πορνοσάιτ να συμπληρώνουν στοιχεία ταυτότητας ή πιστωτικής κάρτας, προκειμένου να πιστοποιείται ότι είναι ενήλικοι. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακών Υπηρεσιών Κρις Φιλπ, η πρόσβαση παιδιών σε πορνογραφικό υλικό μέσω Διαδικτύου έχει καταστεί υπερβολικά εύκολη. «Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους προστατεύονται στο δίκτυο. Ενισχύουμε τώρα το νομοσχέδιο ασφαλείας στο Διαδίκτυο για να ισχύει για κάθε πορνογραφικό σάιτ», είπε ο Φιλπ. Την ταυτοποίηση επισκεπτών πορνογραφικών ιστοσελίδων είχαν αναγγείλει οι Τόρις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2015. Πριν από δύο χρόνια, όμως, η κυβέρνηση ανέστειλε τις προσπάθειες εκπόνησης σχετικού νομοσχεδίου, αντιμέτωπη με τεχνικές δυσκολίες για την ταυτοποίηση ενηλίκων, αλλά και αντιδράσεις οργανώσεων υπέρ των πολιτικών ελευθεριών και της ελευθερίας της έκφρασης.

Αντιδράσεις

Το νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης θα αντιμετωπίσει τεχνικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση κατέληξε σε συμβιβαστική λύση, η οποία υποχρεώνει τις πορνογραφικές ιστοσελίδες να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των επισκεπτών, ενώ οι επιμέρους εταιρείες θα επιλέξουν αυτές με ποιον τρόπο θα προχωρούν στην ταυτοποίηση των χρηστών τους. Περισσότεροι από 30% των Βρετανών αναζητούν και παρακολουθούν πορνογραφικό υλικό μέσω του Ιντερνετ. Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι κάθε σύστημα αξιόπιστης ταυτοποίησης ηλικίας θα είναι τεχνικά περίπλοκο και ενδέχεται να επηρεάσει τη λειτουργικότητα της ιστοσελίδας. Ακτιβιστές υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η εγγραφή χρηστών στις σελίδες της προτίμησής τους εγκυμονεί κινδύνους, καθώς οι ταυτότητες επισκεπτών θα μπορούσαν να υποκλαπούν και να χρησιμοποιηθούν για εκβιασμό ή άλλα αδικήματα. Ο Τζιμ Κίλοκ, επικεφαλής της οργάνωσης Open Rights, υπέρ της ελευθερίας του Διαδικτύου, σημειώνει: «Η πρόταση νόμου δεν πρόκειται να προστατεύσει το κοινό από παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του στο Διαδίκτυο. Πρέπει να υποθέσουμε ότι τα σφάλματα που έγιναν στο παρελθόν γύρω από την προστασία προσωπικών δεδομένων με ανάλογα νομοθετήματα, θα επαναληφθούν και αυτήν τη φορά».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT