Βρετανία: Αμετανόητος ο Μπόρις Τζόνσον για τον Στάρμερ

Βρετανία: Αμετανόητος ο Μπόρις Τζόνσον για τον Στάρμερ

Είχε προβεί σε ψευδείς δηλώσεις εις βάρος του ηγέτη των Εργατικών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Να μη ζητήσει συγγνώμη από τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, αποφάσισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μετά τη φραστική επίθεση που δέχθηκε ο Στάρμερ από διαδηλωτές. Ο Τζόνσον είχε δηλώσει ψευδώς ότι ως εισαγγελέας ο Στάρμερ προσπάθησε να συγκαλύψει την υπόθεση παιδεραστίας με δράστη τον παρουσιαστή του BBC, Τζίμι Σάβιλ.

Βγαίνοντας τη Δευτέρα από τη Βουλή των Κοινοτήτων, διαδηλωτές επιτέθηκαν λεκτικά στον Στάρμερ. «Προστατεύεις παιδεραστές» και «θα έπρεπε να σε κρεμάσουν», ήταν μεταξύ των ύβρεων που άκουσε ο ηγέτης των Εργατικών, προτού άνδρες της αστυνομίας τον φυγαδεύσουν με περιπολικό. Παρότι ο Τζόνσον αρνείτο μέχρι χθες το απόγευμα να ζητήσει συγγνώμη, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις φραστικές επιθέσεις κατά του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κάθε μορφή παρενόχλησης των εκλεγμένων αρχόντων είναι εντελώς απαράδεκτη. Ευχαριστώ την αστυνομία για την ταχεία της επέμβαση», έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter.

Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος βρισκόταν δίπλα στον Στάρμερ όταν αυτός δέχθηκε τα δυσφημιστικά σχόλια των διαδηλωτών, κατηγόρησε ευθέως τον Μπόρις Τζόνσον για τη δήλωσή του σχετικά με τον Σάβιλ. «Δεν είναι να απορεί κανείς που οι βίαιοι οπαδοί θεωριών συνωμοσίας που μας παρενόχλησαν επανέλαβαν τα ψεύδη του Τζόνσον. Ο εκφοβισμός, η παρενόχληση και τα ψεύδη δεν χωρούν στη δημοκρατία μας», είπε ο Λάμι.

Επιθέσεις σε πολιτικούς

«Μίνι ανασχηματισμό» ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός με στόχο τη δημοσκοπική ανάκαμψη.

Τη διαφωνία τους με την τακτική προσωπικών επιθέσεων εναντίον πολιτικών προσώπων εξέφρασαν και βουλευτές των Τόρις. Ο βουλευτής των Συντηρητικών και πρώην υφυπουργός, Τζούλιαν Σμιθ, είπε: «Είναι σημαντικό για τη δημοκρατία μας και για την ασφάλεια του Στάρμερ να αποσυρθούν πλήρως οι συκοφαντίες με θέμα τον Σάβιλ». Με την άποψη αυτή τάχθηκαν και άλλα μέλη της κυβερνητικής παράταξης στη Bουλή. Τον Οκτώβριο, ο βουλευτής των Τόρις, Ντέιβιντ Αμες δολοφονήθηκε από ψυχικά διαταραγμένο άτομο κατά τη διάρκεια συνάντησης με ψηφοφόρους.

Την ίδια στιγμή, σε μiα προσπάθεια να ανακάμψει δημοσκοπικά, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε «μίνι ανασχηματισμό», διορίζοντας υπουργό «Eυκαιριών Brexit» τον πιστό του σύμμαχο Τζέικομπ Ρις-Μόουγκ. Ο Κρις Χίτον-Χάρις, πρώην υπουργός Eυρωπαϊκών υποθέσεων στο Φόρεϊν Οφις, αναλαμβάνει τη θέση του Μαρκ Σπένσερ ως κορυφαίο κομματικό στέλεχος αρμόδιο για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο. Τέλος, ο Στιούαρτ Αντριου, ο οποίος ήταν αναπληρωτής του Σπένσερ, μετακινήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τη στέγαση. Πήρε δηλαδή τη θέση του Κρίστοφερ Πίντσερ, ο οποίος επίσης αναλαμβάνει κοινοβουλευτική αποστολή.

Νέες πιέσεις

Η πολιτική πίεση πάντως συνεχίζεται, με δύο ακόμη βουλευτές του κόμματός του να καλούν τον Τζόνσον να παραιτηθεί και τους πρώην υπουργούς Νικ Γκιμπ και Ααρον Μπελ να έχουν καταθέσει επιστολές ζητώντας του να εγκαταλείψει τη θέση του. Μέχρι στιγμής, 14 βουλευτές των Τόρις έχουν δηλώσει ότι αμφισβητούν την ηγεσία του πρωθυπουργού. Εάν ο αριθμός των αμφισβητιών φθάσει τους 54 βουλευτές της συμπολίτευσης (15% του κυβερνώντος κόμματος), ο κανονισμός προβλέπει τη διεξαγωγή ψήφου εμπιστοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT